Fel kursändring för Ambassadörskola

Beskär utbudet. Kurserna med internationell profil borde bli fler istället för färre.

Beskär utbudet. Kurserna med internationell profil borde bli fler istället för färre.

Foto: Maja Suslin/TT

Internationella relationer2017-01-24 12:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan så blev det klart att Wisbygymnasiet blivit utsedd till en ambassadörskola av Europaparlamentet, något som också media rapporterat om. Det innebär att skolan medvetet ska sprida EU-kunskaper bland lärare och elever.

Det är ingen hemlighet att skolan sedan tidigare strävat efter en mer internationaliserad profil. I dagsläget erbjuds exempelvis utbytesprogram med Tyskland och studieresor till Ghana. Med detta i åtanke har Wisbygymnasiet nu tagit ytterligare ett steg framåt genom att bli utnämnd till ambassadörsskola. Internationaliseringsarbetet är något skolan gärna stoltserar med – och med all rätt. Mot den bakgrunden borde givetvis fler kurser med internationell prägel erbjudas, men så är inte fallet.

I samband med att ovanstående besked var det dags för skolans andraårselever att välja kurser inför det individuella valet i årskurs tre. Tidigare år har man erbjudit ett flertal samhällsorienterade kurser. Däribland kursen Internationella relationer, vars syfte är att öka elevernas kunskap om globaliseringens betydelse, internationella aktörer, samarbeten och konflikter. En perfekt möjlighet att uppfylla de krav som ställs på en ambassadörsskola, men nu har skolledningen bestämt att inte längre erbjuda Internationella relationer som valbar kurs inför det individuella valet.

Med brexit och det amerikanska presidentvalet i backspegeln, stundande kritiska val i både Frankrike såväl som i Tyskland framför oss, ett klimathot som ständigt är närvarande så är det nu viktigare än någonsin med en internationell kännedom angående omvärldsläget och de utmaningar som tornar upp framför oss. Elever som får studera kurser som berör dessa ämnen kan analysera händelser och således förstå utvecklingen i omvärlden omkring oss.

Skolans fortsatta internationaliseringsarbete förtjänar att berömmas, men samtidigt är det viktigt att inte förlora det momentum som vunnits. Fler kurser präglad av internationalisering och globalisering bör därför finnas för öns gymnasieelever. Kurser som Hållbart samhällsbyggande, Politik och hållbar utveckling, Etnicitet och kulturmöten, Internationell ekonomi och Internationella relationer borde vara ett alternativ för skolans elever i form av individuellt val.

Om Wisbygymnasiet vill stoltsera sig som en skola med internationell profil borde urvalet kurser berörande internationalisering och globalisering utökas, inte minskas.