Hög acceptans för jakt

Jakt2019-10-31 11:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till skillnad från Christina i Jaktkritikerna, som bara försöker locka medlemmar till sin organisation, håller jag mig till fakta. Och fakta är att acceptansen för jakt är rekordhög i Sverige. Hela 89 procent av svenskarna accepterar jakt, enligt en Sifo-undersökning som gjordes 2017. Endast 8 procent av svenskarna är emot jakt och 3 procent har ingen åsikt om jakt, enligt samma undersökning.

I dag har alla jägare tagit jägarexamen. Syftet med utbildningen är främst att ge jägarna en bred kunskap om djurvärlden och olika faktorer som påverkar den. Men det är också viktigt att jägarna lär sig hur jakten rätt skall bedrivas, så att uttaget ur viltstammen blir det riktiga och så att jakten inte orsakar villebrådet onödigt lidande. Det är också viktigt att jägarna lär sig vapenhantering.

De som jagar har ofta jakten som sitt största fritidsintresse. Jakt och viltvård bör vara praktiskt tillämpad ekologi. Ju större ekologiska kunskaper en jägare har, desto bättre möjlighet har han att få utbyte av sin verksamhet  både i form av jaktresultat och naturupplevelse.