Gör landsbygden till en frizon

Jordbruk2018-07-25 20:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är urbaniseringen ostoppbar? Många framtidsspanare säger så, men jag tror inte det. I dag går skiljelinjen mera mellan storstad och resten av landet, än mellan stad och landsbygd. Jag är optimist för landsbygdens utveckling av den enkla anledningen att jag ser att folk verkligen vill bo på landet, bara det finns rimliga förutsättningar. Ett litet tecken är att under de två senaste årens befolkningsökning på cirka tusen personer på Gotland, så har drygt 600 av dem valt att bosätta sig utför Visby.

Landsbygden kommer alltid ha sämre kommunikationer och ett sämre utbud av arbetstillfällen än staden. För att kompensera dessa grundförhållanden så kommer jag med min riksdagskandidatur jobba för att landsbygden istället blir en frizon från onödigt regelkrångel. Med färre och enklare regler på landsbygden så kommer tillväxt och utveckling.

Se till exempel på jordbruket. Idag reglerar EU jordbrukspolitiken i 7-årsperioder, i praktiken innebär det att regelverket ofta inte är på plats förrän efter 1-2 år in i perioden. Sen råder arbetsro i 2-3 år. Därefter startar nya förhandlingen om nästa 7-årsperiod. Denna kortsiktighet, med ständiga regeländringar är förödande för den långsiktiga utvecklingen i branschen. Jag är fullt medveten att denna cykel är svår att ändra, men långsiktigt kan vi inte fortsätta så här.

Företagandet i allmänhet är väldigt hårt reglerat i dagens Sverige. Ofta är reglerna anpassade för de stora företagen, därmed blir de små företagen på landsbygden i praktiken ”överreglerade”. Med enklare och färre regler för till exempel besöksnäringen och den småskaliga livsmedelsindustrin, rörande personalliggare, kassasystem, med mera så skulle landsbygden blomstra av egen kraft. Gårdsförsäljning av alkohol är ett annat förslag som kan skapa utveckling.

Jag vill se över reglerna för bostadsbyggande på landsbygden. Genom att följa områdets byggtradition och tillämpa sunt förnuft borde det gå att underlätta för byggande utanför detaljplanelagda områden på landsbygden. Vidare bör man räkna hästverksamhet och ridskolor som lantbruksverksamhet och därmed blir de bygglovsbefriade. Avgörande är också att väga riksintressen mot de lokala intressena, i dag så stoppar riksintressena väldigt mycket utveckling på Gotland.

Att göra landsbygden till en frizon från regelkrångel är min vision och mission, med ditt stöd kan det bli verklighet.