Borgarna hade inte kunna stoppa Nord Stream 2

Karlshamn2017-03-13 14:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allan Widman (L), Hans Wallmark (M), Daniel Bäckström (C) och Mikael Oscarsson (KD) hävdar att regeringen inte gjorde något för att stoppa Nord Stream 2 och därmed inte tar försvars- och säkerhetspolitiken på allvar. De ger en felaktig bild av hur processen sett ut.

När Nord Stream 1 byggdes 2011-2012 gav borgarna, utan några säkerhetspolitiska analyser, det ryska konsortiet klartecken att bygga den ryska gasledningen med Slite Hamn på Gotland som stöd.

Vad gäller Nord Stream 2 har regeringen gjort en gedigen säkerhetspolitisk analys. Relevant information har i dialog med respektive kommun och myndighet inhämtats och värderats. Regeringen informerade borgarna att det stod klart att regeringens agerande måste byggas på rättssäkerhet och full respekt för den lagstadgade kommunala självstyrelsen.

Regeringen har informerat kommunerna om den försvars- och säkerhetspolitiska analysen av projektet och av en eventuell upplåtelse av hamnar. Efter informationen beslutade kommunledningen på Gotland att Nord Stream 2 inte får tillgång till deras hamn. Det prejudikat som borgarna beslutade med Nord Stream 1, med rysk personal i Slite hamn, satte kommunen därmed stopp för. Att ha ryskt konsortium arbetandes i Slite hamn, nära militära förläggningar, vore direkt olämpligt ur ett försvars- och säkerhetsperspektiv.

I Karlshamn säljer hamnen en logistiklösning och tar ansvar för hanteringen av lossning, lagerhållning och lastning. Det är det svenska hamnbolagets egen personal som utgör arbetet. Regeringens bedömning är att det i ett normaltillstånd är möjligt att hantera den situationen.

Redan i dag har vi handelstrafik med ryskflaggade fartyg med rysk besättning som trafikerar Karlshamns hamn. Under Nord Stream 2 är det inte ryska fartyg som ska in till hamnen utan ett holländskt bolag som genomför transporterna.

Regeringen har redovisat att den säkerhetsbedömning som gjorts kvarstår. Mot bakgrund av denna bedömning vidtar regeringen ett antal säkerhetshöjande åtgärder. En utökad utländsk närvaro i områden där det finns skyddsvärd verksamhet och skyddsvärda installationer innebär att berörda myndigheter vidtar åtgärder för att säkerställa att säkerheten upprätthålls över tiden.

Myndigheter och regering följer verksamheten som sker på eller i anslutning till svenskt territorium, såväl till lands och till sjöss som i luften. Regeringen kommer i närtid att tillsätta en utredning för att se över hur regeringen i motsvarande situation ska ha bättre legala förutsättningar för att agera.

För oss socialdemokrater kommer alltid försvars- och säkerhetspolitiken i främsta rummet.

Läs mer om