Socialdemokraten Åsa Lindestam skriver i Gotlands Allehanda om beslutet att låta det ryskkontrollerade Nord Stream 2-konsortiet få tillgång till hamnen i Karlshamn. Det är tydligt att regeringen var senfärdig i sina kontakter med de lokala politikerna och inte lyckades övertyga om de säkerhetspolitiska riskerna med gasledningsprojektet. Nu har även oroande uppgifter om att Nord Stream 2-konsortiet haft täta kontakter med det S-kommunalrådet i Karlshamn framkommit. Det är illa!
I debattartikeln hänvisar Åsa Lindestam att det inte är rysk personal som kommer att utföra arbetet i Karlshamn, utan att det istället är en kombination av svensk och holländsk. Det är likväl ett ryskt projekt och ryska ekonomiska intressen som kommer att finnas i Karlshamn. I den ryska säkerhetspolitiska doktrinen ingår att Ryssland anser sig ha rätt att skydda sina säkerhetspolitiska intressen även utomlands.
Mot bakgrund av detta och det försämrade säkerhetspolitiska läget är det olyckligt att Nord Stream 2-konsortiet ges möjlighet att använda Karlshamns hamn. Regeringen har också som ett resultat av beslutet tvingats låta Kustbevakningen, Polisen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten vidta extraordinära åtgärder för att garantera säkerheten i Karlshamn.
Slutligen är det högst relevant att ifrågasätta på vilka grunder beslutet i Karlshamn togs. S måste förklara vad som skett mellan Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) och chefen för hamnbolaget som haft ett flertal kontakter med den svenska konsulten, Lars O Grönstedt, som arbetar för Nord Stream 2.
Från Alliansens sida var vi tidigt ute och påpekade det olämpliga i Nord Stream 2-projektet, både ur ett svenskt försvarspolitiskt perspektiv och ur perspektivet att gasledningarna ökar EU:s beroende av rysk gas. Vi har även fått igenom ett initiativ i försvarsutskottet som innebär att lagstiftningen när det gäller regeringens möjligheter att påverka lokala beslut ses över. Angående regeringens, och speciellt Socialdemokraternas, hantering av frågan finns mycket att vara kritisk mot. Och det gäller att fortsatt driva opinion mot hela projektet.