Världen behöver mer kärnkraft. Det har varit Moderaternas inställning länge och den bilden stöds också av FN:s klimatpanels senaste rapport. Om vi ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under två grader behöver kärnkraften byggas ut mellan 91 och 190% till år 2050. Världens politiker har anledning att ta klimatpanelens slutsatser på stort allvar. Det är bråttom om vi ska hinna ställa om från smutsig kol- och gaskraft till modern, säker och stabil kärnkraft. I detta arbete tycker Moderaterna att Sverige och EU ska ta ledartröjan. Vi vill rivstarta arbetet för mer kärnkraft i Europa och då behövs mer pengar till forskning och ett fördjupat exportsamarbete på energimarknaden.
Inom EU samordnas kärnkraftsforskningen av Euratom. De har till uppdrag att investera i modernisering av gamla kraftverk, att säkra lösningar för bränslehantering och att stödja utvecklingen av ny kärnteknik. Euratom spelar med andra ord en helt avgörande roll för att vi ska kunna öka produktionen av ren och säker kärnkraftsel. Trots detta föreslår EU-kommissionen att en tiondel av budgeten ska skäras bort. Detta motsätter sig Moderaterna med kraft. EU behöver mer kärnkraft - inte mindre. Därför vill vi fördubbla budgeten till EU:s kärnkraftsforskning.
Den europeiska energiunionen länkar också samman EU:s energimarknader och bidrar till robusthet i vårt elnät. I energiunionen finns en stor potential att öka kärnkraftens andel av elproduktionen, på bekostnad av smutsiga energikällor som kol och gas, som alltför många EU-länder fortfarande är beroende av. Här bör Sverige ta ledartröjan och öka produktionen av kärnkraftsel för export till EU-marknaden. Det skulle gynna både den svenska konkurrenskraften, pålitligheten i vårt energisystem och möjligheten att minska användandet av fossil energi.
Det är hög tid att bygga ut kärnkraften i Europa. Sverige borde följa Finlands och Frankrikes exempel och förbereda för fler reaktorer - inte stänga de vi redan har. Vi moderater kommer vara en tydlig röst i EU för mer kärnkraft, så att vi både kan säkra unionens konkurrenskraft och våra möjligheter att minska klimatutsläppen.