Cementa är en del av klimatkrisen

Klimatförändringar2019-10-01 18:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cementa har nyligen gått ut med en massiv reklamkampanj i gotlandstidningarna och sociala medier. Där framställer de sig själva som företaget som ska gå före i klimatomställningen och rädda norra Gotlands vattenförsörjning, när det i själva verket är Cementa själva som är problemet i båda fallen. Man kan förstå Cementas desperation. Det blir allt svårare att försvara en industri som släpper ut koldioxid motsvarande 600 000 Thailandsresor per år.
Cementa säger sig sträva efter nollutsläpp år 2030 genom CCS, koldioxidlagring i berggrunden. Enligt deras egen "nollvision för koldioxidutsläpp" ska CCS-tekniken börja användas redan någon gång mellan 2018 och 2020, men i verkligheten ser det ut att vara flera år kvar innan den kan komma igång – och frågan är om Cementa riskerar några som helst konsekvenser om de misslyckas.

Det kommer dessutom behövas enorma offentliga stödinsatser för att ställa om betongindustrin. Priset för detta läggs som vanligt på skattebetalarna. Men skulle ett företag som Cementa ens existera om de var tvungna att betala det verkliga priset för sina utsläpp?
"Men om vi inte har Cementa här så kommer det ju bara tillverkas någon annanstans" resonerar många. Det är ett argument som kan användas på allt från kol- och oljeproduktion till brytning av metaller. Det tar inte bort faktumet att betong är ett av de klimatvärsta materialen. Det suddar inte magiskt bort klimatkrisen. Tvärtom borde vi fråga oss: Om inte ens Sverige kan gå före med att fasa ut betong, vem ska då göra det?

Risken är stor för att eventuella klimatvinster äts upp av att betongkonsumtionen ökar världen över. Att klimatfuska och borra ner utsläppen under marken är bara en ursäkt för att kunna fortsätta som vanligt och förhala de åtgärder som vi alla vet behövs: Nämligen att fasa ut betongen och istället hitta hållbara alternativ.
Det här är ett utmärkt exempel på de "sagor om evig ekonomisk tillväxt" som Greta Thunberg tog upp i sitt FN-tal nyligen. Tron på att vi ska kunna fortsätta som vanligt, bara vi klimatkompenserar eller väntar på ny teknik som kan lösa problemen. Betong ÄR viktigt i vårt samhälle. Jobben är också viktiga. Men det går inte ens att jämföra med de oreparerbara skador som klimatförändring och sänkt grundvatten leder till. 

Om Gotlands politiker menar allvar med att följa Parisavtalet och sin egen koldioxidbudget bör de ifrågasätta Cementas utökade täkttillstånd. Vi måste på allvar börja tänka på vad begreppet hållbarhet faktiskt betyder.