Klimatsmart industri en fråga om överlevnad

Klimatförändringar2019-09-23 13:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runtom i Sverige har industrin börjat ställa om till en klimatvänlig produktion. Det är bra, inte bara för klimatet utan för jobben. Om svensk industri utvecklar och exporterar ny teknik kan det skapa arbetstillfällen.

Regeringen förstår detta och stöttar industrins omställning genom Industriklivet. Nu fördubblar de detta stöd till 600 miljoner kronor. Det är ett steg i rätt riktning, men det krävs mer.

IF Metall vill se bättre tillståndsprocesser för svenska gruvor med höga miljökrav. Klimatomställningen kräver batterier, och Sverige har gott om de mineraler som behövs för att tillverka dem.

Sverige har dessutom bra förutsättningar att producera mer biobränslen, men vi behöver främja investeringar och stärka biobränslets konkurrenskraft mot fossila bränslen.

Det behövs också en politisk plan för att industrin och hela landet ska ha tillgång till en leveranssäker, fossilfri el till ett konkurrenskraftigt pris. En extra kabel till Gotland är nödvändig. Gotland ska vara en del av det svenska kraftnätet. 

IF Metall ska göra allt som står i vår makt för att industrin ska bli en del av lösningen på klimatutmaningen. Klimatvänlig produktion är framtiden.