Hur ska trumfkortet klara utskeppningen?

"Vi som bor och har växt upp med hamnens utveckling har svårt att förstå hur dessa mängder sten plus allt övrigt gods ska kunna skeppas ut genom denna lilla hamn".

"Vi som bor och har växt upp med hamnens utveckling har svårt att förstå hur dessa mängder sten plus allt övrigt gods ska kunna skeppas ut genom denna lilla hamn".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Klintehamn2019-12-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten 2017 kallade SMA Mineral till första samrådsmötet. Där framkom det att man vill bryta 900 000 ton per år i 30-40 år strax öster om Klintebys. Från 2017 och framåt vid alla samrådsmöten plus alla andra möten har SMA alltid sagt och informerat om att man vill att kalkstenen ska skeppas ut via Klintehamns hamn.

Vi som bor och har växt upp med hamnens utveckling har svårt att förstå hur dessa mängder sten plus allt övrigt gods ska kunna skeppas ut genom denna lilla hamn. 

I dag har man tillstånd för 300 000 ton. Totalt ska alltså hamnen i framtiden kunna hantera 1,2 miljoner ton per år. Hur ska man kunna hantera dessa volymer? 

Vid flera tillfällen har vi ställt denna fråga till regionens politiker och tjänstemän. Kontentan i några av de svar vi fått:

Riksdagsledamot Thomsson – transportfrågan behöver ses över men hamnen är inget problem.

Regionrådet Eva Nypelius – vattenfrågan kan vara ett problem men hamnen är inget problem.

Regionrådet Meit Fohlin – vatten- och miljöfrågor bör noga följas upp men hamnen är inget problem.

Vid alla dess möten har politiker och tjänstemän lugnat ner oss med orden ”vi har trumfkortet, vi äger hamnen, vi bestämmer om det blir någon ökad utskeppning av kalksten via Klintehamns hamn.

Till förhandlingen med mark- och miljödomstolen under tre dagar i oktober lämnade Region Gotland inte in några synpunkter kring hamnens förutsättningar. Inte heller deltog vare sig någon politiker eller tjänsteman från regionen under det tre dagarna.

Eftersom Region Gotland till Mark- och miljödomstolen inte har framfört något om hamnens förutsättningar så kan man nu i domstolens dom nu bland annat läsa: ”Mark- och miljödomstolen konstaterar att det i målet inte finns något underlag om vilka närmare åtgärder som behövs för att Klintehamns hamn ska kunna hantera uttransporter av upp emot 900 000 ton kalksten per år, utöver den verksamhet som i övrigt kan komma att pågå i hamnen. Det kan exempelvis behövas större upplagsytor och en fördjupning av vattenområde.”

”Utskeppning av kalksten vid Klintehamns hamn är således en förutsättning för den ansökta verksamheten. (---) Vid den bedömningen beaktar domstolen att Region Gotland inte har invänt mot ansökan i denna del”.

Klintehamns hamn och farled klarar i dag endast 7 meter och således relativt små fartyg. De fartyg som i dag transporterar kalk från norra Gotland kräver ett djupgående på minst 9,5 meter. Eftersom den kalkbrytning som här diskuteras är tänkt att pågå minst 30-40 år kommer det med största sannolikhet att krävas större fartyg vilket kommer att kräva större kajer, djupare hamn och farled och väsentligt större upplagsytor än idag. Hur tänker regionen hantera sitt trumfkort?