Leif Lunnan skriver i en insändare den 29/11 att det är oansvarigt att inte ställa krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Det är dock mer oansvarigt att inte följa lagen.
Krav på kollektivavtal är nämligen olagliga att ställa eftersom alla företag enligt EU-rätten ska ha samma möjlighet att lämna anbud.
Ingen har ifrågasatt att det förekommer oseriösa aktörer i offentlig upphandling och det är ibland ett problem för våra medlemmar här på Gotland. Däremot är lösningen knappast att tvinga in företag i kollektivavtalsmodellen. Dels skulle det minska trycket på oss parter att se till att avtalen är attraktiva och moderna, dels skulle det innebära att 3900 upphandlande organisationer skulle ges rätt att över huvudet på parterna tolka de nära 700 kollektivavtal som finns. I praktiken skulle arbetsmarknadens parter fråntas äganderätten över sina egna avtal. Det vore att torpedera den svenska modellen och för oss på arbetsgivarsidan är det obegripligt att facket inte ser detta problem.
Dessutom skulle lagförslaget innebära ett ökat krångel vilket framförallt slår mot små företag som vi har gott om här på Gotland. Sverige är i dag, tillsammans med Portugal, sämst i EU när det gäller att ge offentliga affärer till små och medelstora företag. Vi har också den högsta andelen (12 procent) upphandlingar där det bara kommer in ett enda anbud.
Alla de små företagen på Gotland behöver få det lättare – inte svårare – att göra affärer med den offentliga sektorn. Offentlig upphandling behöver bli bättre och en bra start vore att man följer upp de avtal som tecknas. I dag struntar ungefär hälften av kommunerna i att följa upp sina avtal. Det som händer då är att man bara öppnar dörren för oseriösa företag som vet att det är riskfritt att fuska.
Jag håller med Leif Lunnan om att politikerna måste ta ansvar för hur man upphandlar men att sabotera den svenska modellen är knappast ansvarstagande.