Åka kollektivt funkar inte

"Då jag ändå bor längs med väg 148 som är en av de stora vägarna som är ganska vältrafikerad av kollektivtrafiken, är det inte många turer jag eller min familj skulle kunna nyttja!".

"Då jag ändå bor längs med väg 148 som är en av de stora vägarna som är ganska vältrafikerad av kollektivtrafiken, är det inte många turer jag eller min familj skulle kunna nyttja!".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Kollektivtrafik2020-02-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillhör du en av de miljövänner/politiker på denna ö som tycker att vi ska ställa bilen och resa kollektivt eller för den delen samåka? Jag har i så fall under det senaste halvåret kommit fram till att ni nog inte bor på landet eller har ett arbete utanför kontorstid. 
Då jag ändå bor längs med väg 148 som är en av de stora vägarna som är ganska vältrafikerad av kollektivtrafiken, är det inte många turer jag eller min familj skulle kunna nyttja! Låt mig ge några exempel! 
Första turen en vardag är i Visby 06.30 och då jag måste vara på mitt arbete senast kl 06.00 är det inte att tänka på. Än värre om jag jobbar helg, då är första bussen i Visby 10.15. 

Undrar vilka jobb man ska ha om man ska kunna åka med den? Inte ska man jobba inom serviceyrken som vård/omsorg/städ/hotell eller nåt kök i alla fall. 
Jobbar man kvällspass och slutar 21.00 som man ofta gör inom vård/omsorg, går det en buss hem måndag-torsdag 21.45, jobbar man kväll fredag-söndag får man snällt vänta till 23.45. Tror inte många är så sugna på att vänta till 23.45 när man jobbat sina 8 timmar. 
Alltså behöver man inte vara högskoleutbildad eller raketforskare för att inse att det en stor del av oss jobbar med inte går att fortsätta med om vi ska vara miljövänliga och åka kollektivt. 
Då har jag som sagt bara tittat på en tur som går Fårösund-Visby. Skulle man nu, vilket Gud förbjude, försöka ta sig från en socken till en annan via Visby går det definitivt inte att börja klockan 07.00 någonstans. Då många jobbar i olika vikariepooler till exempel behöver man kunna ta sig till jobbet när arbetsgivaren ringer och talar om att någon är sjuk och man förväntas vara på plats så fort som möjligt. 

Hur ska detta gå till? Tror inte man blir så attraktiv hos arbetsgivaren om man säger att – visst, jag kommer gärna men tidigast klockan 10! 
Vill nu noga poängtera att jag inte kritiserar kollektivtrafiken, för jag har full förståelse för att man inte kan trafikera alla vägar på ön alla tider på dygnet, utan jag vill påvisa att man till stor del inte klarar sig utan bil på denna ö om man har valt att bo på landet och att förslagen som Miljöpartiet vill genomföra genom att bland annat höja bensinpriset så att vi ska tvingas ställa bilen är ett dåligt/ogenomtänkt förslag. Hjälper tyvärr inte med sänkta biljettpriser heller!
Även våra lokalpolitiker måste förstå att det inte är av ovilja och lathet vi tar bilen. Vi måste!