Kvinnokamp och miljörörelse

Sanitära missförhållanden i flyktingläger slår hårdare mot kvinnor, skriver företrädare för FI.

Sanitära missförhållanden i flyktingläger slår hårdare mot kvinnor, skriver företrädare för FI.

Foto: Jonas Gratzer/TT

Gotland2019-03-06 16:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnodagen har firats sedan början av 1900-talet. I USA strejkade kvinnliga textilarbetare för bättre arbetsvillkor och i Ryssland under första världskriget gick kvinnorna i strejk under parollen ”Bröd och Fred!”.

1980 utnämnde FN 8 mars till Internationella kvinnodagen och sedan dess firas den runt om i världen. FI Gotland firar i år tillsammans med bland andra Klimatfredag, Unga feminister, RFSL och Kvinnofronten. Vi lyfter kvinno- och klimatrörelsens samlade kraft i en värld där tiden för förändring håller på att rinna ut.

Feministiskt initiativ är ett systemkritiskt parti som kämpar för klimaträttvisa. Vi vill överge det patriarkala, kapitalistiska samhälle där vi människor ser oss som herrar över naturen, och skapa ett samhälle som bygger på jämställdhet, mänskliga rättigheter och inte minst kärlek och respekt för natur vi själva är en del av. FI driver kraftfull politik för de förändringar som krävs för att bromsa klimatförändringarna. Systemet ska ändras – inte klimatet.

Vi ser dessvärre en motsatt utveckling i resten av världen. Allt fler länder styrs av högerextremister som saknar viljan att förstå klimatkrisen och konsekvenserna av 1,5, två eller tre graders uppvärmning. Framgången för dessa ledare kan spåras till en växande oro hos befolkningen till följd av våldsamma konflikter och prekära levnadsförhållanden, vilka i sin tur kan spåras till just klimatförändringar som orsakar torka, översvämningar och svält.

Ekvationen är omöjlig att lösa med vapen, gränskontroller och militär upprustning. Kvinnor och barn drabbas värst, och utgör upp till 80 procent av de mest utsatta. I spåren av klimatkatastrofer förstärks patriarkalt våld och förtryck och kvinnor med ansvar för barn och äldre lämnas efter i flykt.

Sanitära missförhållanden i flyktingläger slår också hårdare mot kvinnor.

Gotland är naturligtvis inte förskonat. Här visar sig såväl klimatförnekelse som patriarkala övergrepp genom diskussioner om nyetablering av storskalig kalkbrytning och ökad militär aktivitet.

På somrarna rör sig nazister fritt över ön och tillåts utsätta feminister, hbtq-personer och rasifierade för hot och våld. Samtidigt riskerar våra invånare snart att lida brist på dricksvatten, och öns ungdomar har en av landets sämsta psykiska och sexuella hälsa.

Det är hög tid att agera, och vi i FI vill uppmana övriga politiker att påbörja det nödvändiga arbetet mot ett jämställt och ekologiskt hållbart Gotland.

Vi ses på Östercentrum den 8 mars.

Läs mer om