Mjölk och mjölkprodukter är hälsosamma

Med stöd i forskning.

Med stöd i forskning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsmedel2020-02-18 13:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är korrekta.

Eftersom mjölk och mjölkprodukter under en längre tid har angripits ur ett hälsoperspektiv från mer eller mindre ovetenskapligt håll, vill vi från Lantbrukarnas Riksförbund, Region Gotland, återge några axplock av slutsatser från majoriteten av forskning för att ge en mer samlad bild av vad vi vet idag.

Det finns till att börja med gott om vetenskapligt underlag för att hävda att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamt för skelettet (1–2), inte minst för unga (3). Mjölk och mjölkprodukter minskar också risken för diabetes typ 2 och andra hjärtkärlsjukdomar. Den senaste forskningen styrker sammantaget en neutral eller hälsosam effekt av mjölkprodukter såsom yoghurt och ost på hjärt-kärlhälsan och risken för diabetes typ 2 (4–6). Överlag verkar just mjölkfett kunna påverka kronisk inflammation på ett hälsosamt sätt (7) och vi ser fram emot mer forskning på detta område.

Rådet att begränsa sin kost av hälsoskäl när det egentligen saknas stöd för detta kan medföra att näringsintaget blir lidande. Majoriteten av forskning pekar på att mjölk och mjölkprodukter är hälsosamma, och för den som så önskar är de alltså bra livsmedel att ha i en i övrigt hälsosam, varierad och balanserad kost.

Vi vet att de flesta är källkritiska och självklart är ordet fritt men utan stöd i vetenskap är påståenden och ”tyckanden” svåra att bemöta. För den som är intresserad, finns många studier och vetenskapliga undersökningar, de som ligger till grund för våra sakargument här är enbart ett axplock.

Ovan angivna referenser är: 1. The Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. 2. The National Osteoporosis Foundation’s position statement on peak bone mass development and lifestyle factors. 3. Framingham Offspring study. 4. Dairy Consumption and Cardiometabolic Diseases: Systematic Review and Updated Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies. 5. Consumption of dairy foods and diabetes incidence: a dose-response meta-analysis of observational studies. 6. Pan-European EPIC Cohort. 7. Invited review: The anti-inflammatory properties of dairy lipids.