Insikten om att vi behöver satsa mer på att förnya och förbättra våra VA-system blir allt större. Men att gå från ord till handling är tyvärr svårare. En enkät till 180 kommuner visar att nyinvesteringarna i VA-system ökar. Det som läggs på förnyelse av befintligt ledningsnät har ökat något, men långt ifrån tillräckligt. Förnyelsetakten behöver nära fördubblas för att komma upp till önskvärda nivåer (Svensk Vatten 2018).
Därför är det särskilt viktigt att de investeringar som görs verkligen blir rätt. Att vi inte väljer kortsiktiga lösningar eller experiment med oprövade metoder. Vi måste få till en helhetssyn där vi ser till kostnaden för hela livslängden - inte bara vad det kostar att bygga.
Våra VA-huvudmän, kommuner och kommunförbund, måste projektera för hållbart och miljövänligt byggande. De måste göra genomtänkta materialval och de måste hålla fast vid sina beslut under och efter upphandlingen. Görs avsteg från valda lösningar ska även de uppfylla de ställda livslängdskraven. VA-huvudmännen bör ställa minst lika hårda krav på de som gräver som på oss som gör rören.
Men det är ingen omöjlighet att bygga VA-nät för 150 år eller mer. Från vår bransch vet vi att spill- och dagvattenledningar som är fackmannamässigt utförda har en teknisk livslängd som uppgår till 100–150 år. Studier av VA-nätet i Malmö visar att det kan ta upp emot 200 år innan betongrör kan klassas som i ”dålig kondition”. Det finns betongrör lagda på 1800-talet som fortfarande är i drift.
Men vi kan göra våra produkter ännu bättre. Vi har utvecklat för nya maskinella läggningssätt. Vi har ökat godstjockleken på betongrören och vi har pressat ned CO2-utsläppen med minst 25 procent de senaste decennierna, och vi har en nollvision för 2030. Motsvarande utveckling kan säkerligen göras även för andra delar av VA-systemet.
Utmaningen i att skapa bättre och hållbarare VA-system är stor. Många VA-nät är gamla och behöver uppgraderas, urbaniseringen ställer ökade krav på kapacitet och risken för extremväder gör att vi behöver bättre dagvattenhantering. Vinsterna är inte bara ekonomiska. Ökad livslängd minskar behov av att gräva upp gator och gårdar för reparation och byten, vilket blir allt viktigare i takt med att vi bygger tätare städer där varje kvadratmeter behövs för framkomligheten. Ingen blir glad över köer och buller, vare sig nu eller i framtiden.
När vi tänker på att de VA-nät vi ska bygga nu ska hålla till 2170-talet blir utmaningen också mycket konkret. Alla vi i VA-branschen behöver bli bättre, och vi behöver kunder som tänker långsiktigt – minst 150 år.