Agenda 2030 ställer krav

Mänskliga rättigheter2019-07-04 09:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom Agenda 2030 har FN:s medlemsstater åtagit sig att ”inte lämna någon bakom sig” i arbetet för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Det är lika viktigt som förpliktigande att alla världens länder ställt sig bakom en gemensam agenda för att avskaffa fattigdom och miljöförstörelse. När den sista remissen till Agenda 2030-delegationens slutbetänkande lämnas in, behöver Sveriges engagemang för en hållbar värld ta ny fart.

Den extrema fattigdomen har mer än halverats sedan 90-talet. Ändå lever vi i en värld där var tionde människa befinner sig i extrem fattigdom och där antalet människor som är undernärda ökat tre år i rad. Denna overklighet pågår samtidigt som vi i Sverige konsumerar som hade vi tillgång till fyra jordklot.

En hållbar värld är bara möjlig om vi lyckas skapa en världshandel där hänsyn tas till miljö och mänskliga rättigheter vid alla beslut i de globala leverantörskedjorna. Odlare och anställda är ofta de som får betala priset. I Elfenbenskusten tjänar majoriteten av kakaoodlarna mindre än en dollar per dag, trots att levnadsinkomsten i landet – den inkomst som odlarna behöver för att täcka grundläggande behov som mat, vatten och bostad ligger på 2,5 USD per dag. I ett stort antal länder förekommer liknande problematik.

Att konsumera varor som producerats på ett hållbart sätt är avgörande för att nå de globala målen. Här blir inte minst den offentliga konsumtionen viktig. Bara i Sverige upphandlas det för nästan 700 miljarder kr årligen. Det är därför bra att Agenda 2030-delegationen vill ge de statliga myndigheterna i uppdrag att aktivt ställa hållbarhetskrav vid offentlig upphandling. Men för att göra det tydligt att upphandlande myndigheter ska beakta miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn vid offentlig upphandling, behöver Lag om offentlig upphandling förtydligas.

För att världshandeln ska bli en kraftfull drivkraft för att uppnå de globala målen behövs även ett bindande regelverk för företag och mänskliga rättigheter på nationell och internationell nivå. Regeringen bör i linje med Agenda 2030-delegationens förslag låta utreda en förstärkt lagstiftning i enlighet med de internationella konventioner och riktlinjer som Sverige ratificerat.

Regeringen bör nu prioritera och påskynda arbetet med att omvandla Agenda 2030-delegationens betänkande och inkomna remisser till skarp politik. Hållbara produktionsvillkor av vår konsumtion och en lagstiftning för företag och mänskliga rättigheter är två avgörande verktyg för att uppnå av de globala målen till år 2030. Vi har nu bara drygt ett decennium på oss.