Även överkänsliga har människovärde

Strålskyddsinspektör vid Statens Strålskyddsinstitut.

Strålskyddsinspektör vid Statens Strålskyddsinstitut.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mänskliga rättigheter2019-11-25 12:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kallt, rått, obarmhärtigt, omänskligt. Så anser jag och säkert många med mej att man hanterar mannen, som är elallergiker och bor på en liten plätt i naturreservatet vid Galgberget. Detta gör han för sin överlevnad. Naturreservat är en plats där man skyddar natur och liv. Här har även denna mannen fått skydd, borta från påverkan av el.

Han har bott här i många år. Med Bo Björkman som ordförande i byggnadsnämnden, fanns fortfarande medmänsklighet och humant tänkande kvar. 2014 togs ett beslut med Bo Björkman som ordförande att han av humanitära skäl skulle få bo kvar i sin husvagn. Nu är Ingemar Lundqvist vice ordförande i denna nämnd och nu har det blivit iskallt, obarmhärtigt och omänskligt. Nu åker kvasten fram, nu ska här sopas. Nu ska inte mannen få bo kvar i sin husvagn. 

Tänk er själva, att år efter år bo som mannen gör, utan alla bekvämligheter. Består byggnadsnämnden av känslokalla pappersnissar  och byråkrater, eller har det blivit allmänt vederlagt inom regionen, att allt ska vara flott och fint, att inget får förstöra den fina bilden av Visby med omnejd för turisterna. För nu kommer ju massor av kryssningsresenärer  bevars. Då får ju inte mannens bostad synas. Allt ska vara perfekt. Allt för turisterna. Skryt och fåfänga. Som man gör mot den mannen, 

Så  gömde man undan handikappade, psykiskt sjuka i gamla tider. 

Lundqvist säger att ärendet varit jobbigt, långa diskussioner, men att alla var eniga om att mannen ska bort. Stackars folk. Kom ner på jorden. Människor är lika mycket värda. Mänsklighet och humanitet på ön ska gå före alla uppvisningar av skrytbygge och annat materiellt. Nu vet jag i alla fall vem jag ska rösta på vid nästa val och det är dom som har alla medborgares väl för ögonen och det har definitivt inte ni. Ni har inte vett att skämmas, men jag skäms för våra folkvalda företrädare.

Är någon förvånad över att SD bara växer och växer, är någon förvånad över att medborgarna vill ha en förändring ? Inte jag. Hjälp honom i stället, det kan bli hur mysigt som helst, där han bor, en liten pärla i naturreservatet. Man ska hjälpa och inte stjälpa. Sänk er inte så lågt att ni kör bort mannen, hans rättighet att leva drägligt på Gotland, är lika stor som er och min. 

Vår Gud säger. Det ni gör mot en av mina minsta, göre i och mot mej.