De allra flesta vill äga sitt boende

Alla undersökningar visar att en stor majoritet av svenskarna vill äga sitt boende.

"De flesta av dem vill också bo i ett småhus – uppemot 70 procent av befolkningen delar den drömmen".

"De flesta av dem vill också bo i ett småhus – uppemot 70 procent av befolkningen delar den drömmen".

Foto: Terje Pedersen/TT

Markpriser2020-04-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta av dem vill också bo i ett småhus – uppemot 70 procent av befolkningen delar den drömmen.

I dag utgör småhus endast 20 procent av nyproduktionen i Sverige medan den genomsnittliga andelen i EU ligger på 40 procent. 

Samtidigt är Sverige ett av de länder som har tillgång till mest mark per invånare. Länder som Danmark och Nederländerna bygger en större andel småhus än vad det görs i Sverige, det är alltså inte markbrist som hindrar byggandet. 

Den 2 april presenterade vi kristdemokrater en rapport som identifierar de faktorer som hindrar ett ökat småhusbyggande i Sverige. 

En restriktion är den kommunala planprocessen. Kommunerna har under lång tid misslyckats med att planera för en rimlig nivå av småhusbyggande så att den motsvarar en genomsnittlig europeisk nivå och vad det svenska folket efterfrågar. I många fall handlar det om en planbristkapacitet eftersom kommunerna har ansträngda ekonomier och i en bostadsbristsituation prioriteras ofta flerbostadsprojekt framför småhusbebyggelse då det i regel är mer fördelaktigt eftersom priset sätts per kvadratmeter bostadsarea. 

Det finns en tendens inom politiken att se den täta staden som ett självändamål, vilket på Gotland delas av delar av oppositionen. En effekt av förtätningen är dyrare markpriser och högre produktionskostnader. De markområden som tas i anspråk kräver ofta stora insatser med sanering där ny infrastruktur ska på plats och förtätningen innebär dyra åtgärder för att hantera bullerproblematik. 

Småhusbebyggelse något utanför de mest centrala lägena kan däremot hålla en lägre kostnadsbild. Samma typ av bebyggelse, planerat till någon av de andra huvudorterna på Gotland, ger väsentligt mycket lägre kostnadsbild. 

Bostadsbyggande orsakar klimatutsläpp oavsett bostadsform. En forskarrapport från 2019 visar att klimatavtrycket blir cirka 30 procent högre i den kompakta staden, av många olika skäl, jämfört med ett småhusområde. 

Ett ökat småhusbyggande är klokt utifrån flera olika perspektiv och det är precis vad svenskarna vill se. Vi måste se till att de avdelningar inom förvaltningen, som har som huvuduppgift att avhjälpa och arbeta av den obalans som här finns, får resurser att öka tempot. Det skulle bidra till att fler kan hitta en bostad att kalla sin egen och det på en plats där avtrycket och utfallet blir så gynnsamt som möjligt.