LRF väljer bort viss forskning

I debattartikeln “Mjölk och mjölkprodukter är hälsosamma” betonar LRF Gotland behovet av en mer forskningsbaserad debatt kring mjölk.

"Forskningen är tydlig: att drastiskt minska på andelen animaliskt till förmån för växtbaserat är både bra för hälsan och planeten".

"Forskningen är tydlig: att drastiskt minska på andelen animaliskt till förmån för växtbaserat är både bra för hälsan och planeten".

Foto: Vidar Ruud/TT

Mat & dryck2020-02-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi håller med och vill därför lyfta fram en del av den forskning som LRF valt bort.

Först och främst är det kosten i sin helhet och inte enskilda produkter som har störst påverkan på vår hälsa, vilket lyfts fram i den senaste versionen av de nordiska näringsrekommendationerna (1). I vår västerländska kontext behöver inte längre mjölken ha samma framträdande plats i vår kost. 

Ett stort utbud av olika sorters mat och dryck gör att vi i dag kan få i oss många av mjölkens viktiga näringsämnen som vitamin D och kalcium via andra livsmedel – inte minst växtbaserade. 

Åtta av tio vuxna svenskar får i sig mer mättat fett än rekommenderat, främst från mejeri- och köttbaserade produkter, enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten (2). Samtidigt finns det tydliga vetenskapliga belägg för att fiberrika, växtbaserade livsmedel har positiv effekt på blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, typ-2-diabetes och vissa former av cancer (1). Vi skulle alltså må bättre av en mer växtbaserad kost.

Vi kan inte heller bortse från matens klimatpåverkan. Svenskarna lever som om det fanns fyra jordklot (3). Konsumtionen av livsmedel står för en tredjedel av hushållens utsläpp (4), och av de utsläppen står kött, fisk och mejeri för hela 75 procent enligt Naturvårdsverket (5). Våra nuvarande kostvanor måste förändras om vi vill nå klimatmålen. 

Det är därför intressant att allt fler studier visar att vi kan äta både hälsosamt och klimatsmart. En ny internationell forskningssammanställning (6) inom området visar att växtbaserade livsmedelsgrupper har både lägre klimatpåverkan och är bättre för hälsan än animaliebaserade livsmedelsgrupper. 

Mjölken innehåller mycket näring. Däremot kan vi inte blunda för vare sig mjölkens eller andra animaliebaserade livsmedels klimat- och miljöpåverkan. Forskningen är tydlig: att drastiskt minska på andelen animaliskt till förmån för växtbaserat är både bra för hälsan och planeten.

Källor

(1) Nordiska näringsrekommendationer (2012): Nordic Nutrition Recommendations 2012

(2) Livsmedelsverket (2012): Riksmaten 2010-2011

(3) Världsnaturfonden (2018): Living Planet report 2018

(4) Naturvårdsverket (2018): Fördjupad analys av svensk klimatstatistik 2018

(5) Naturvårdsverket (2017): Hållbar mat 

(6) Multiple Health and Environmental Impacts of Foods. PNAS (2019), Springmann, Hill & Tilman