En bra skola är en förutsättning för att fler ska få en bättre framtid. Förmågan att lära och tillgodogöra sig kunskaper finns hos alla, oavsett bakgrund. Fungerar skolan är det varje flickas och pojkes största hopp och löfte. Fungerar den inte slår ojämlikheten igenom. Därför är den rapport som Skolverket presenterade nyligen mycket allvarlig. Den visar att elevers bakgrund spelar allt större roll för hur väl de lyckas i skolan. Den utvecklingen måste brytas.
Mycket är bra i svensk skola, men samtidigt finns svåra problem. Jämfört med elever i andra länder får en elev i svensk grundskola nästan ett helt år mindre undervisningstid. När elever i årskurs 3 skriver nationella prov missar var femte elev alla kunskapsmål i matematik och var tionde elev når inte målen i svenska. Nästan var femte elev som lämnade grundskolan 2017, gjorde det utan att bli behörig till gymnasiet. Därför ger Moderaterna tre centrala vallöften för att vända utvecklingen i grundskolan:
1. Utökad undervisningstid.
Som ett första steg i att utöka undervisningstiden vill vi förlänga elevers skoldagar med en timme per dag, med start i lågstadiet. Denna satsning för över 2 miljarder innebär att Sverige kommer att nå upp till OECD-genomsnittet gällande obligatorisk undervisningstid. Samtidigt vill vi införa lärarassistenter för att lärare ska kunna lägga mer tid på undervisning och mindre tid på administration.
2. Mer svenska och matematik.
Idag utgör svenska och matematik lite mer än hälften av timplanen för grundskolan. Moderaterna vill utöka detta så att svenska och matematik utgör två tredjedelar av undervisningen på lågstadiet. Det innebär att tre av de fem nya undervisningstimmarna som vi vill införa per vecka ska avsättas till svenska och matematik.
3. Obligatorisk läxhjälp och lovskola.
Moderaterna vill att obligatorisk läxhjälp införs, det vill säga en skyldighet för kommuner och fristående huvudmän att erbjuda läxhjälp till alla elever från årkurs 4 till 9. Moderaterna vill också utöka satsningen på lovskola och införa en skyldighet för kommunerna att erbjuda lovskola i fyra veckor i årskurs 6 till årskurs 9.
Vi ser allvarligt på de svaga resultaten och den växande ojämlikheten i skolan. Varje elev ska ges förutsättningar att nå kunskapsmålen. Vi vill att svensk utbildningspolitik ska präglas mer av förväntningar, tydliga krav och framför allt ha fokus på att höja elevers kunskaper. Genom att stärka skolan lägger vi grunden för en hoppfull framtid för fler.