Länkarna gör nytta för Regionen

Missbruk2019-12-05 10:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länkarnas medlemmars ideella insatser i det tysta är en viktig del i regionens samlade nykterhetsvård. De lägger sin energi i verksamheten och ska slippa behöva värna sina lokaler. Vad sällskapet gör och planerar beskriver man i årliga verksamhetsberättelser till regionen.

Historiskt hyrde dåvarande kommunen ut ett kommunägt hus på Norra Murgatan till dem där de fick bedriva sin verksamhet och man fick verksamhetsstöd på cirka 150 000 kr varav hyra på cirka 60 000 kr återbetalades. Tomtskötsel/mindre underhåll av huset ingick inte, det utförde sällskapet, som även stod för smärre materialkostnader.

I början av 1990-talet ville politiken samordna kommunala föreningsstöd för att få samlat synsätt i bedömningen. Socialförvaltningens stöd till föreningar med social verksamhet överfördes till Fritidsförvaltningen och inordnades i dess system och sällskapets hyra interndebiterades istället för utsändandet av hyresavier. Förfarandet ansågs inte jämställas med fri lokal åt sällskapet.

Politiken ville senare sälja huset men sällskapet hade inte råd att köpa. De accepterade att flytta om man fick ersättningslokal. Huset såldes för cirka 4 miljoner kronor och sällskapet flyttade till Kopparsviksgatan.

Idag har en tjänsteman inom regionstyrelsens fritidsavdelning omtolkat interndebiteringsförfarandet:

Ingen förening får ha fri kommunal lokal

*  Hyresavtalet med sällskapet ska sägas upp

 Avsatta 80 000 kr till lokalhyran innehållas som sparbeting!

Borträknat hyran är verksamhetsstödet 15 000 kr per år, (var cirka 90 000 kr på nittiotalet). Dessa 15 000 kr ska täcka hyran, 80 000 kr, och den egna verksamhetens kostnader, en matematik som inte går ihop ens för ideellt arbetande. En tjänsteman uppmanade nyligen sällskapet att hitta egna finansieringar till kommande hyror.

I merparten av ideella föreningars kommunala stöd finns olika grad/form av lokalkostnadstäckning inbakad, men sällskapet undantas om förslaget antas. Tuffare tider väntar för sällskapet, vars verksamhet sparat miljoner åt regionen. Finns finansiering inom kommunen?  Kan del av fastighetsförsäljningens nettovinst, som sällskapet bidrog till genom ideellt fastighetsskötsel, ses på igen och omvandlas till hyresstöd? Ja, om politiken ser värdet av sällskapets arbete och vill omvandla del av en fastighetsförsäljningsvinst. Kanske också ny översyn av vilken förvaltning som ska vara huvudman för stöd till sociala föreningar.