Så här under jubileumsåret, 500 år efter Luthers reformation, kan det vara läge att reflektera över ett av de viktigaste områdena i kyrkan; musiken och dess betydelse för kyrkan och kyrkomusikens betydelse för världen. I vår Lutherskt reformerta kyrka, såväl som i den världsvida kyrkan, har vi ett musikaliskt arv att vara väldigt stolta över. Med en liten tillbakablick kan vi till exempel se att den flerstämmiga musiken, som i dag och sedan länge har påverkat så gott som all musik vi hör, har utvecklats i ett enda sammanhang i historien: Europas katedraler under medeltiden.
Senare har Luther, som ansåg att musiken var den främsta konstformen, ”släppt musiken fri”, genom att se ett eget värde i själva musiken. Utan Luther ingen Bach eller Beethoven och i förlängningen inte heller någon pop- och rockmusik och en mängd andra musikstilar, eftersom konsekvensen av reformationen blev att musiken fick högre status än enbart som rituell och liturgisk musik.
Luther frågade sig: ”varför får Djävulen ha alla de bästa melodierna?” och tog in det som då var ”popmusiken”; folkmusiken in i kyrkan, närmare bestämt dryckesvisor som han gjorde om till psalmer. Och på samma sätt som reformationen var en revolution vars synsätt på olika saker spred sig till fler än de reformerta, och så småningom till länder och samhällen över hela världen – kristna eller ej – så innebar den också en musikalisk revolution.
Den kristna tron – mer än de flesta andra trosinriktningar och världsreligioner – är en lovsång, den kristna församlingen en sjungande församling, den kristna gudstjänsten ända från början – och kanske ännu mer då – en sjungen gudstjänst. Särskilt i de Lutherska kyrkorna har musiken en särställning. På vissa håll har församlingssången tystnat. Den sjungande församlingen får vi inte ta för givet, inte heller kyrkomusiken i stort. Vi behöver satsa på musiken i kyrkan, på körer och grupper av olika slag, på anställda musiker och deras utbildning såväl som på ideella sångare och musiker. Vi behöver både bevara vår stolta tradition, med all den spetskunskap och stora kvalitet som finns i kyrkomusikens historia, men också erbjuda en bredd, där var och en får hitta sitt hem inom kyrkans hela musikskatt, vilken ska få fortsätta växa.
Att kyrkomusiken spelar roll märker man i debatten om det nya kyrkohandboken, som spridits och förts även långt utanför kyrkans väggar. Kyrkans musik mission och en väg för många till en levande tro, och i förlängningen en levande, sjungande kyrka.