Svar på Tommy Gardells insändare ”Otillgängliga för frågor om tillgänglighet” i tisdagens GA.
För Alliansen är samtalet med alla medborgare viktigt, och särskilt viktigt är dialogen med dem som har svårast att göra sin röst hörd. De tillgänglighetsråd som finns på nämndnivå, i det här fallet med ledamöter från tekniska nämnden och miljö-och byggnämnden, har en central roll i dialogen mellan organisationerna för personer med funktionsvariationer och Region Gotland. Förvaltning och politik samverkar alltså för att rätta till de brister som finns inom respektive område och som gör att funktionsolika får ett sämre utgångsläge.
Tillgänglighetsrådet för tekniska nämnden och miljö- och byggnämnden samlas cirka fyra gånger om året och självklart är det bra om alla finns på plats då. Det är dock fel att påstå att meningen med rådet, nämligen att förse nämnderna med underlag och åsikter, inte går framåt ändå.
Den nyvalda ordföranden i Miljö- och Byggnämndens och Tekniska nämndens gemensamma tillgänglighetsråd, Johan Asplund (Kd), kommer att skärpa upp protokoll och uppföljning samt ansvarsfördelning inom uppdraget, i syfte att inom budgetramen få bästa möjliga utfall. Rådet är rådgivande, utan beslutande funktion, annat än vad som skall föras vidare såsom viktigt till nämnderna. På senaste mötet i september var alla organisationer på plats i rådet och kunde framföra vad de anser viktigt. Det är riktigt att vissa som borde ha fått lyssna då, inte var där, men nämnderna kommer att få informationen ändå. Likadant är det med de tjänstepersoner som behöver höra, om de inte är närvarande får de informationen till sig från rådets ordförande.
Regionstyrelsen har nyligen tagit beslut om ett eget tillgänglighetsråd, där dialog kring frågor som rör Regionstyrelseförvaltningen får plats. Råden är viktiga mötesplatser som Alliansen tar på allvar och vill utveckla.