Kalkbrottet väcker oro

Bevisbördan vilar tungt på den enskilde, inte på företaget, skriver Urbergsgruppen Klintehamn.

Bevisbördan vilar tungt på den enskilde, inte på företaget, skriver Urbergsgruppen Klintehamn.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

Myndigheter2018-06-12 11:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Hannes Müllers insändare GA (7/6):

Ledsamt att du Hannes tar dig friheten att döma en oskyldig grupp som utövar sin demokratiska rätt att protestera mot ett kraftigt övergrepp i vår närmiljö.

Föreningen som du påstår stödjer civil olydnad har startats av ett antal fastighetsägare nära kalk-brottet - 10 personer med familjer som är oroliga över SMA:s planer att bryta kalk på en yta av 210 fotbollsplaner, spränga två gånger i veckan och köra skytteltrafik ner till hamnen under stora delar av dygnet i minst 30 år.

Under och efter samrådet i höstas väcktes frågor av ett hundratal oroliga boende i Klinte, då många i bygden har hört om och har erfarenhet från andra brott:

• Vad händer om vattnet försvinner eller förändras?

• Vem ersätter värdeminskning på fastigheter?

• Hur hanteras trafiksäkerhet (Kraftig ökning av tung trafik)?

• Hur begränsas miljöpåverkan från brott och transporter?

• Hur mycket buller måste vi stå ut med?

• Riskerar vi skador på fastigheter?

• Måste fastighetsägaren själv väcka talan mot företaget vid ersättningsanspråk?

• Myndigheter hjälper väl den enskilde om något händer?

• Det finns väl gränsvärden som måste hållas?

• Det är väl någon som ser till att företaget sköter sig?

På grund av all oro bestämde vi att bjuda in myndigheterna för att besvara våra frågor. Samtidigt insåg vi att vi måste organisera oss, och valde att bli en underförening till Urbergsgruppen för att den är etablerad och har stor erfarenhet av kalkbrott. Vi vill samtidigt tacka länsstyrelsen och regionen för att de kom till vårt allmänna möte i Klintehamn och förklarade vad som gäller.

Då undrar ni säkert: Blev vi rikare på information, förstod processen och allas roller? Ja det blev vi! Blev vi lugnare och mindre oroliga? Nej, snarare tvärtom.

Vi fick veta att vi fastighetsägare och andra drabbade inte får några garantier om hjälp eller stöd. Det är den enskilde som måste väcka talan mot företaget. Om något händer med vårt vatten, sprickor i fastigheter, stressade djur och så vidare, då måste vi driva processen själva. Bevisbördan vilar tungt på den enskilde, inte på företaget. Vi som bor nära brottet, hamnen eller längs lastbilarnas färdväg får alltså en förstörd närmiljö och står för alla risker själva. Detta måste vägas mot de jobb som skapas.

Den som vill se länsstyrelsens och regionens svar på våra frågor eller bara stödja vår förening kan gå in på vår Facebooksida, Urbergsgruppen Klintehamn.