Svensk industri skapar tillväxt och bidrar genom sin export av klimatsmarta produkter till lägre globala utsläpp. Men nationellt är industrins utsläpp höga. För att underlätta omställningen föreslår Moderaterna en rad reformer. Ett exempel är hur vi just nu samlar en majoritet i riksdagen för att förbättra elförsörjningen till Gotland genom en tredje kabel.
Under våren genomför Moderaterna ”Industriresan – för grön konkurrenskraft” och besöker företagen med störst utsläpp i Sverige. I dag (17/2) besöker vi Cementa för att diskutera hur politik och industri gemensamt kan stärka företagens konkurrenskraft och minska utsläppen.
En av politikens viktigaste uppgifter är skapa förutsättningar för företagen att ställa om för att nå målet om nettonollutsläpp senast år 2045, utan att investeringar och arbetstillfällen går förlorade. Varken svensk ekonomi eller klimatet globalt tjänar på att svensk industri flyttar utomlands. Forskning visar att export av svenska varor med ett lägre klimatavtryck ersätter varor med ett större klimatavtryck i andra länder.
Detta gäller även för Cementa. Företaget bidrar med arbetstillfällen och exportintäkter, samtidigt som dess produkter leder till omkring 15 procent lägre utsläpp än det globala genomsnittet. Men Cementa är likväl ett av företagen med störst koldioxidutsläpp i Sverige.
Förra året drabbades Cementa av ett 40-tal avbrott i elförsörjningen, vilket kostade företaget tiotals miljoner kronor i produktionsbortfall. Det är oacceptabelt i ett land med ett stort elöverskott. Moderaterna vill skapa förutsättningar för industrin på både Gotland och fastlandet att växa och utvecklas, samtidigt som utsläppen minskar. Därför föreslår vi:
- Mer koldioxidfri el och bättre överföringskapacitet. Moderaterna driver på i riksdagen för en tredje elkabel till Gotland, för att undvika elavbrott och möjliggöra elintensiva satsningar på att fånga och lagra koldioxid, CCS, på fabriken i Slite.
- Ett klimatskatteavdrag för industrier som investerar i nya tekniker som radikalt minska eller helt eliminera utsläppen, som CCS. Storleken på skatteavdraget ska stå i proportion till utsläppsminskningarna som företaget åstadkommer.
- Snabbare tillståndsprocesser för företag som genomför klimatförbättrande åtgärder. I dag kan det ta många år att få ett nytt tillstånd, också för verksamheter med ökad klimatnytta.
Sverige behöver en klimatpolitik som underlättar för företag att växa samtidigt som de leder omställningen till fossilfrihet.