Hatvåg mot Vuxenskolan baserad på felaktighet

Plötsligt rasade invektiven över Vuxenskolan på Gotland, från felinformerade hatsajtsläsare.

Plötsligt rasade invektiven över Vuxenskolan på Gotland, från felinformerade hatsajtsläsare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Näthat2020-01-31 16:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket samhälle vill du ha?

Vi i styrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan vet vilket samhälle vi vill ha.

Ett samhälle där alla får uttrycka sin åsikt. Det är en demokratisk rättighet. 

Ett samhälle där alla uttrycker sin åsikt med respekt. Det är en demokratisk skyldighet.

Ett samhälle där vi tänker ALLA. Det är den demokratiska essensen.

För oss har det de senaste dagarna blivit tydligt hur viktig det är att ställa sig dessa frågor. Det har även blivit tydligt hur viktig folkbildningen är. Vad är rätt fakta och vad är påståenden? Vad får det för konsekvenser om jag gillar ett påstående och delar vidare utan att vara källkritisk? Vad händer i andra änden?

Det vet vi. Måndag 27/1 var vi med i ett radioinslag på P4 Gotland om hur vi på Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med Röda Korset på ideell väg erbjuder läxhjälp på lättläst svenska för körkortsteorin. Alla som vill ha stöd i att förstå vad som står i körkortsböckerna är välkomna till den läxhjälpen. Vi betalar inte för böcker eller resor till läxhjälpen. Då våra ledare gör detta ideellt och Röda Korset står för lokalen så är läxhjälpen avgiftsfri, för alla.

Denna läxhjälp har förvandlats till ”nyheten” att invandrare får gratis körkort på Gotland. Fel. Vi ger inte gratis körkortsutbildning på Gotland. Den felaktiga ”nyheten” har spridits på hatsajter i Sverige och utanför våra gränser. Vår personal och ledare har fått ta emot hot och upprörda samtal. 

Självklart skakar det här om oss. Hoten drabbar vår personal som privatpersoner och inte organisatoriskt. Det är inte okej. Blir vi avskräckta? Nej. Vi blir stärkta i hur viktigt det är att arbeta vidare med källkritiskt tänkande inom folkbildningen. Vi blir även stärkta i folkbildningen där en nyfikenhet för andra människor är central. Där vi lär känna nya personer och stiftar bekantskap med nya levnadsöden. Ett möte där jag lyssnar, reflekterar och försöker förstå. Det för människor samman – inte isär. 

Studieförbunden har ett statligt uppdrag. Vi ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin. Vi ska bidra till att göra det möjligt för en mångfald av människor att påverka sin livssituation och delta i samhällsutvecklingen. Vi ska utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället. Vi ska bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet

 Aldrig förr har vårt uppdrag varit viktigare. 

Vi tänker fortsätta arbeta för demokratin med dess rättigheter och skyldigheter. Vi tänker fortsätta arbeta för demokratin genom att inkludera alla.