Det märks en väsentlig förändring i synen på flaggning. I min barndom, 1950-talet, så var alla flaggstänger prydda med en svensk flagga som slog ut för vinden på flaggdagar och familjehögtider. Numera ser man alltför många flaggstänger där flaggan inte är i topp ens på flaggdagarna.
Från Stiftelsen Sveriges Nationaldag är följande saxats:
Att flagga är en fin tradition som kan signalera såväl högtider och fest som sorg, såväl i vårt land som för dig och din familj.
Flaggan signalerar också samhörighet med andra svenskar och respekt för våra viktiga grundläggande svenska demokratiska och frihetliga värden.
Det är styggelse att på en flaggdag ha flaggstången utan flagga. Nu fram på våren är det många flaggdagar. Se nu omgående till att du kan hissa flaggan. Kontrollera linan och flaggan. Flaggan får inte var trasig och urblekt. Flaggans storlek beror på flaggstångens längd (höjd).
Det är också en styggelse när på en lång stång har hissats en för liten flagga och vice versa, en för stor flagga på en kort stång. Kan du inte hissa och hala flaggan själv så be en granne eller köp tjänsten av en fastighetsskötarfirma.
Flaggan hissas vid olika tider under året och halas vid solens nedgång dock senast klockan 21. En flagga får aldrig ligga på marken. Det finns regler för hur en flagga skall destrueras, till exempel får den får inte kastas i soporna eller till återvinning.
Observera det trista faktum att ännu efter flera år sedan Riksdagen beslutat att 29 maj är flaggdag, Veteranernas dag, ger kalenderförlag ut kalendrar där denna flaggdag saknas.
På internet finns mycket information om flaggningsregler till exempel Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Lyssna på youtube.com på sången ”Sveriges Flagga.”
Det finns ju inte böter på försummelse med flaggning inte heller att inte följa regelverket. Det är bara omvärldens ringaktning som riktas mot den försumlige.
De föreningar och organisationer som fått en flagga av Stiftelsen Sveriges Nationaldag måste givetvis delta med den flaggan i firandet av Nationaldagen.
Ser fram emot att det nu i vår och även därefter på varenda flaggstång vajar en svensk flagga.