Nya färjan inte klimatsmart

12 mars 2019 12:48

Destination Gotland har nyligen fått i hamn sin nya båt M/S Visborg från Kina och den kommer visas i hamnen i Visby lördagen den 16 mars. Den nya båten drivs med LNG, naturgas och enligt Destination Gotland ska det minska utsläppen av koldioxid med “upp till 20 procent”. Det låter så klart bra att utsläppen ska minska, men hur mycket kommer fartyget faktiskt släppa ut? Enligt tidigare medierapportering så finns det planer på att blanda naturgasen med 5 procent biogas. Om det är möjligt, varför väljer då Destination Gotland att driva det med fossilt bränsle?

Den senaste tiden har vi sett en medvetandehöjning hos allmänheten kring flygresandets stora utsläpp och allt fler ser över sitt resande för att minska sin klimatpåverkan. Det populära instagramkontot “aningslösa influencers” hänger ut influencers som postar bilder från sitt flygresande, ett tecken på att det håller på att ske en normförändring. Att välja tåg istället för flyg blir allt vanligare. Men till och från en ö blir det svårt att ta tåget. Vi som bor på Gotland eller vill resa hit är beroende av Destination Gotlands fartyg. Flyg må vara värst, men sjöfart kommer strax efter på topplistan över de ressätt som ger de störst utsläpp. Så hur ska förbindelserna mellan Gotland och fastlandet kunna minska sina utsläpp? Ett alternativ skulle kunna vara att förlänga restiden med en halvtimme, köra med 22 knop i stället för de 28 knop som man kör på idag. Enligt Energimyndigheten skulle detta halvera bränsleförbrukningen. Det finns även annan teknik som kan göra resandet mer klimatsmart, till exempel använder Viking Line vindkraftsdrivna rotorsegel för att minska sina utsläpp.

Frågan är inte om, utan när förbindelserna mellan Gotland och fastlandet ska bli klimatsmarta. Forskningen talar sitt tydliga språk, vi står mitt i en klimatkris och framtiden är inte fossil. Sedan september 2018 manifesteras det varje fredag i Visby, som en del av den globala rörelsen Fridays for Future vilken Greta Thunbergs modiga klimataktivism inspirerat till. Gretas TED-talk som nyligen publicerats har redan över en miljon views och talet avslutas med dessa ord:

“There are no rules to keep that oil in the ground. So we can’t save the world by playing by the rules, because the rules have to be changed. Everything needs to change -- and it has to start today.”

Vi är många som vill fortsätta leva på och besöka Gotland utan att samtidigt förstöra framtidsutsikterna för denna vackra ö.

Så jobbar vi med nyheter
Felicia Sjögren Anders Persson Pauline Link Plötz Åsa Norell Alfred Westh