Kalkstenens värde är nu definierat

"Jag tycker det är dags att sluta rovdriften på Gotlands natur".

"Jag tycker det är dags att sluta rovdriften på Gotlands natur".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ojnareskogen2020-05-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I GT den 22/4 finns en artikel om att kalkbolagen Nordkalk och SMA Mineral AB planerar att stämma staten på 11 miljarder kronor för uteblivna intäkter av kalkbrytning i Ojnareskogen. 

Citat: ”Nordkalk har i sin stämningsansökan motiverat summan de begärt med att den motsvarar den beräknade vinsten minus investeringar på den kalksten de skulle ha fått bryta ur täkten i Ojnareskogen enligt det tillstånd de fick 2014, ett tillstånd som senare avslogs. Även SMA Mineral har resonerat på ett liknade sätt.  

– Det är en ekonomisk beräkning över vad vi under processens gång haft för kostnader, och även en framåtriktad beräkning för vad vi kommer att gå miste om under de här 100 år som vi inte kan bryta kalk från den stora kalkstensreserv som finns på täkten. Det blir en väldigt stor konsekvens för oss säger han,”

(SMA Minerals VD Daniel Juvel)

Nu kommer det fram vad kalken skulle vara värd: 11 miljarder netto skulle kalkbolagen tjäna på att hacka sönder och forsla bort en del av Gotland. Vi gotlänningar skulle få några arbetstillfällen, småpengar i sammanhanget. Vi skulle också få miljökonsekvenserna, hotat grundvatten, buller och föroreningar och ett stort hål i marken.

Jag undrar vad kalkbolagen tänkt tjäna på täkten i Klinte.

Jag tycker det är dags att sluta rovdriften på Gotlands natur.