De ungas energi är förändringens energi

Olyckor, katastrofer2019-10-10 19:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns det gamla ordspråket: alla talar om vädret men ingen gör något åt det.

Så tycks det också vara med klimatet i vår tid. Klimatdebattens vågor går visserligen höga, men tappar sin kraft mot land. Det vill säga – tappar sin kraft när de närmar sig beslutsfattare lokalt, nationellt och internationellt. Retoriken är bitvis kraftfull, men det blir ingen verkstad, inga kraftfulla konkreta åtaganden och åtgärder.

Så kan det kännas, så kan det upplevas.

Men så kom en nu 16-årig tjej från ingenstans. Som satt igång en lavin som drar över världen. Miljoner unga engagerar sig. Ostoppbara. Greta Thunberg tycks alla ha väntat på. Som en Messias att följa. Genom historien vet vi att det dyker upp människor som vid rätt tidpunkt sätter igång en rörelse, startar en förändring. En förändring som många pratat om och längtat efter, men väntat på startskottet. 

Det handlar inte om politiska beslut, inte om initiativ från myndigheter eller internationella organ. Det handlar om människor. Att fånga upp människors innersta vilja till förändring. Egentligen människors innersta vilja till ett gott liv. Tidpunkten måste vara den rätta då människors längtan svämmar över och blir till en mäktig flod, en lavin som inte går att stoppa. 

Hoppfullt i en kaotisk tid då inte minst unga människor kan känna sig paralyserade och utan egen kraft att förändra. Då krävs en katalysator som drar igång en reaktion, en kedjerörelse.

Just det som Greta nu står för. Det kunde inte förutses, inte planeras. Det bara kom.

Då kan också de nödvändiga politiska besluten tvingas fram. Beslut som grundas på gedigen vetenskaplig forskning och ungdomars engagerade krav.

Till detta kan också kulturuttryck bidra. Författare och konstnärer har ju en kreativ förmåga att väcka tankar och känslor till insikt, precis som barn med sina friska ögon. Med blicken framåtriktad för att mobilisera engagemang. I konsten finns nycklar till en djupare förståelse, nycklar för att inse vart vi är på väg. Konsten kan visa oss sanningar också bortom alla siffror. Hjälpa till att inse och byta spår. 

Det finns alltid något som alla kan göra för att se framtiden an. Haka på en rörelse som väcker hopp.

I klimatkrisens tid råkade det bli en ung flicka som tände elden. Inte planerat, inte förutsett. Men efterlängtat och nödvändigt. Tidpunkten var just den rätta.

Nog är det så att vi behöver de ungas energi, som är förändringens energi.