Hjälp en granne – tillsammans gör vi skillnad

En färsk Sifoundersökning visar att omkring en miljon svenskar har hjälpt en äldre granne eller person som tillhör en riskgrupp under coronakrisen.

Många hjälper coronakänsliga grannar exempelvis med att handla mat.

Många hjälper coronakänsliga grannar exempelvis med att handla mat.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Pandemi2020-04-17 23:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HSB har låtit Sifo fråga drygt 1100 personer över hela landet. 16 procent uppger att de har hjälpt en granne under de senaste 14 dagarna. Det motsvarar omkring en miljon människor. Och viljan att hjälpa till är imponerande stor: Nästan alla, 95 procent, uppger att de kan tänka sig att hjälpa till. Att handla mat är det i särklass vanligaste sättet att hjälpa en granne: 9 av 10 uppger att de har hjälpt till med just matinköp. 
I en kris som denna prövas våra värderingar varje dag. Därför ser vi med stolthet på den solidaritet som spirar mellan grannar mitt i coronakrisen. Inom kooperationen HSB ser vi mängder av initiativ från engagerade medlemmar som hjälper och stöttar varandra runt om i Sverige.


Ett konkret exempel från HSB Södertörns verksamhetsområde är HSB brf Paradisbacken. Styrelsen har hört av sig till de boende i föreningen för att säkerställa att alla har tillgång till den hjälp de behöver för att klara en längre tid av social distansering. De som behöver får nu hjälp av sina grannar så länge det behövs. 
Den här typen av vardagssolidaritet är ett utmärkt sätt att stödja och hjälpa varandra, och att bidra till att minska smittspridningen. Men det finns fler saker som kan göra livet bättre i ett flerbostadshus.

Här kommer tre tips kring hur ni kan agera. 
1. Sätt upp lappar i alla entréer med en inbjudan till den som behöver hjälp med att handla mat eller göra andra ärenden att skriva upp sina kontaktuppgifter. Uppmuntra även den som kan tänka sig att hjälpa till med sådana ärenden att anmäla sig.
2. Håll kontakten med äldre och personer i riskgrupper för att stämma av deras behov och se hur de mår.
3. Håll igång föreningslivet så långt det är möjligt. Med lite anpassning, till exempel genom att träffas utomhus och på säkerhetsavstånd, går det att fortsätta träffas. 
 

Den vardagliga omsorg som grannar visar varandra är alltid viktig för samhället i stort, men just nu är den större än kanske någonsin. Vi är övertygade om att det svenska samhället kommer att klara denna prövning, så länge vi fortsätter sträcka ut en hand till de som behöver hjälp.