En ekonomisk kris breder ut sig i spåren av Corona. Självklart är Coronakrisen i första hand en fråga om människoliv, men om inte Sverige möter den nya ekonomiska verkligheten med kraftfulla reformer kommer vi få leva med Coronakrisens effekter under hela 2020-talet: minskad tillväxt, minskade skatteintäkter och högre arbetslöshet.
Under en kris är det vanligt att man som oppositionsparti fastnar i gamla mantran om att regeringens åtgärder är ”för lite och för sent”. Det är en fördummande retorik. Det är bättre för Sverige om både regering och opposition är tydliga och ärliga med vilka förslag man vill se för att möta krisen. Ett sånt förhållningssätt är inte bara moraliskt riktigt – det underlättar också ansvarsutkrävande nästa gång svenskarna går till valurnan.
Moderaterna har genom hela krisen varit tydliga med att vi vill se ett minskat fokus på utökade krediter, och mer fokus på direkta stöd till företagen. Den ekonomiska kris vi hamnat i är nämligen inte något företagen kunnat förbereda sig på: krisen är lika oförutsägbar som omfattande. Vi menar därför att staten bör nyttja den låga statsskulden för att ge direkta stöd till företag så att man kan övervintra under krisen och rädda jobben.
Vårt samhälle är byggt kring fri konkurrens och företagsamhet. Även vänsterlutande socialdemokrater är medvetna om att ifall inga företag finns kvar efter krisen, då finns heller inga företag att beskatta. Därför är det bra att regeringen delvis genomfört Moderaternas stödförslag.
Den 23 mars föreslog Moderaterna slopade arbetsgivaravgifter, en åtgärd som regeringen ställde sig bakom två dagar senare. Den 7 april föreslog vi att permittering på heltid bör vara möjlig, vilket regeringen ställde sig bakom veckan därpå. Samma sak hände när Moderaterna ville sänka räntan för skattekrediter den 23 mars - vilket regeringen fick anpassa sig till den 14 april.
Mer behöver göras för att rädda jobben, företagen och välfärden. I den diskussionen är Moderaternas ambition att fortsätta vara lika konstruktiva och konkreta som hittills varit fallet.