Alliansen står för långsiktig hållbarhet

Balans är viktigt för framgångsrika surfare.

Balans är viktigt för framgångsrika surfare.

Foto: Gregory Bull/TT

Pension & välfärdspolitik2019-11-22 18:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går bra för Gotland. Här har vi lägre arbetslöshet än rikssnittet, flest företagare per invånare, befolkningen ökar och byggbranschen är fortsatt het. Det går att nämna mycket positivt med Gotland och det är en utveckling vi i Alliansen vill bevara och hålla i inför framtiden. Det är precis därför vi i vår gemensamma budget prioriterar effektiviseringar för att se till att vi har pengar till oförutsedda händelser och för att vara redo inför en vikande konjunktur som närmar sig.

På Gotland har vi utmaningar med högre andel äldre i befolkningen och skatteinkomster som inte ökar i samma omfattning som tidigare, det känner vi till. För att möta dessa utmaningar utökar vi nästa års budget med 200 miljoner kronor, varav större delen kommer gå till välfärdens kärna – det vill säga vård, skola och omsorg.

För oss i Alliansen är gotlänningarnas välfärd av högsta prioritet. Samtidigt är det vår ambition att följa regionfullmäktiges mål om två procent ekonomiskt överskott per år av regionens totala budget. Vi behöver det överskottet, bland annat för att kunna avsätta ytterligare 50 miljoner kronor årligen för pensionsmedel, så att inte kommande generationer belastas av våra nuvarande pensionsskulder.

Framöver kommer vi se till att Visby lasarett får en ny och funktionell akutmottagning, vi investerar i Väskinde förskola, bygger ut Alléskolan i Visby, satsar på Hemse vårdcentral och mycket annat för att hela Gotland ska leva.

Vårt mål är att regionens ekonomi ska komma i balans så att skattebetalarnas pengar placeras där de behövs som mest och för att ge bästa möjliga förutsättningar för kommande generationer. Att föra en ansvarsfull ekonomisk politik och prioritera viktiga kommande satsningar för regionen är lika naturligt som att privatpersoner avsätter delar av lönen till sin pension och kommande utgifter och behov. 

Med en ekonomi i balans finns det goda förutsättningar för att det kommer gå bra för Gotland även framåt. Och just därför kommer vi att fortsätta driva en politik för långsiktig hållbarhet.