Rödgrönrosa tar inte ansvar för pensionerna

Pension & välfärdspolitik2019-12-01 17:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en lång och uttömmande debatt i regionfullmäktige har Region Gotland till slut fått en budget för 2020. I den antagna Alliansbudgeten tar vi ansvar för välfärdens kärna med investeringar i ny akutmottagning på lasarettet, en stor renovering och tillbyggnad av Alléskolan och ett korttidsboende på Korpen som ska stärka vårdkedjan. Nämnderna får totalt ett tillskott på cirka 200 miljoner kronor – pengar som hårt arbetande familjer på Gotland bidrar med – samtidigt som nämnderna får ett tydligt uppdrag att dämpa ytterligare utgiftsökningar.

Anledningarna till att vi behöver dämpa utgiftsökningarna och säkra en buffert är flera. Dels vet vi att regionens verksamhet aldrig helt och fullt kan värja sig mot oförutsedda kostnader, exempelvis när regeringen lägger nya uppdrag på kommuner och regioner utan att bidra med finansiering. Utöver det är det i linje med regionfullmäktiges beslut att ha 2 procent överskott i budget. Och slutligen krävs ett resultat på sista raden för att säkra avsättningar till framtida pensioner.

Det är problematiskt att de rödgröna partierna helt negligerar det. I de rödgröna partiernas budgetförslag finns inte utrymme för några större oförutsedda kostnader, trots att vi vet att exempelvis utomlänsvård och ny upphandling i kollektivtrafiken kan leda till högre kostnader. Dessutom bryter man mot regionfullmäktiges styrkort där det står att budgeten ska innehålla 2 procent överskott.

Men allra värst är kanske att man med de små marginalerna som finns i de rödgröna partiernas budgetar inte kommer att kunna säkra pensionsavsättningar de kommande åren. Det finns ett beslut från regionfullmäktige att avsätta minst 50 miljoner kronor per år för att säkra framtida utbetalningar av pensioner till Region Gotlands anställda. Det finansierar Alliansen fullt ut, eftersom vi budgeterar med 2 procent överskott. Men med de rödgröna budgetalternativen finns inte den bufferten – vilket äventyrar framtida pensioner. Allrahelst när man räknar fram de rödgröna budgetalternativens påverkan på ekonomin 2021. Då finns knappt något överskott alls, och därmed heller inte pengar till anställdas pensioner.