SD är ett parodiskt parti

Politiska frågor2019-11-28 19:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En blir som fnissig när en läser Lennart Modig Kihlbergs insändare. Den kvalar in som ett av de största stolleproven 2019. ”Vi Sverigedemokrater sitter inte och krystar fram förslag för Gotland bara för att”! 

Tyvärr är sanningen att de inte ens hörs i fullmäktige, de syns inte annat än i en rad tossiga insändare. Rent allmänt känns det som om de är dåligt pålästa och knappast kan svara på sin egen fråga: ”vad gynnar våra väljare bäst”. 

Men som den som faktiskt inte kan det hen pratar om är Lennart tvärsäker när han talar om: ”avgiften till EU likaså! FN:s miljöfond ska visst få 8 000 000 000 från Sverige! Lägg därtill meningslösa projekt genom SIDA, stödet till terrorregimen i det så kallade ”Palestina”, stödet till Mugabe och andra diktaturer, stöd till arbetande vuxnas fritidsverksamheter (föreningsstöd)”. Tvärsäker utan att veta ett dyft eller kunna förklara en enda punkt i sitt resonemang. 

Det är högt och lågt, allt ämnen där en kan slänga ur sig osanningar utan att bli konfronterad… Lite FN, lite EU lite Palestina och på det föreningsstöd. Alltså, föreningsstöd till ”arbetande vuxnas fritidsaktiviteter”? En blir nyfiken på vad han menar. Vad en vet är föreningsstöd främst riktat mot barns- och ungdomars fritidsverksamheter. Men, en är inte allvetande. 

Sedan kan en undra varför SD på Gotland inte ”behöver djupdyka i in i vår ideologi för att ta ställning”. Den rimliga förklaringen är att de går lite på vad som passar för stunden, vad som känns bra när man inte läst på. Det blir lite hipp som happ. SD har ju röstat både med Centerstyret och sossarna. SD förefaller inte ta politik på allvar, inte på Gotland i alla fall. SD slösar bort sina väljares förtroende. 

Taktiken verkar vara: Om du inte vet, förbli tyst. En inte allt för djärv gissning är att är att SD inte kommer säga speciellt mycket under denna mandatperiod. Inför nästa val kommer de att gå till val på nationella löften och fortfarande inte kunna svara på hur de, här på Gotland, ska hantera de svårigheter som regionen har ekonomiskt.

Det är lättsinnigt och ett slag i ansiktet på demokratin och på de arma stackare som röstade SD 2018.