Viktigt att inkludera ett socialt perspektiv

Politiska frågor2020-02-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag anser det relevant att här inta ett socialt perspektiv kring en del beslut som tas på Gotland och vill framhålla betydelsen av att använda ett konsekvenstänk/metaperspektiv. Med det inkludera ett socialt perspektiv i högre utsträckning på beslutsnivån i vårt samhälle. 

Vad blir exempelvis konsekvenserna av besluten för detta nedan? 
Folkhögskolan med Ella och SFI; Här kan man bland annat förnimma ett minskat socialt deltagande, ofrivillig flytt, isolering, utanförskap och social exkludering. Detta minskar sammantaget starkt den sociala livskvaliteten. 
Bussupphandlingen; Kanske kan en del av personalen, om den vill, få anställning hos Bergkvarabuss. Men man kan föreställa sig arbetslöshet av olika grad och ett minskat socialt kapital då viktig gemenskap kan befaras minska. 

Även här kan man se en tendens av ofrivillig flytt. 
Färdtjänsten; Ökade kostnader som kan befaras leda till mer hemmasittande och sedermera ett sämre både fysiskt och psykiskt mående. Mycket av energin kommer troligen i än högre utsträckning gå åt till att prioritera de resor man måste göra till förmån för de resor man vill göra. 
Sammanfattningsvis kan man också se att det troligen inte stannar vid de individer som primärt berörs. Inte att förglömma är den psykiska ohälsa som kan medföras. 

Värt att veta är att om en individ mår bra på sin arbetsplats så sprider det sig vidare till övrigt nätverk. Arbetslivet innebär inte bara att individer är på arbetet och tjänar pengar. Det innefattar också alla former av skolor, såsom skola och förskola och även övriga utbildningsinriktade instanser och aktiviteter. 

Det handlar inte bara om ett ekonomiskt intresse. Genom att befinna sig på en arbetsplats så skapas en tillfredsställelse som påverkar individen positivt vilket ger tillbaka till nätverket och samhället som helhet.
Avslutningsvis vill jag säga att tar man inte det sociala perspektivet i beaktande så får man således inte heller det ekonomiska eller ekologiska perspektivet och vice versa. 

Var är den holistiska konsekvensanalysen? Ett minskat socialt hållbart leverne gör oss sannolikt ”sjukare”. Vilket då får både såväl ekonomiska som miljömässiga konsekvenser. Det kostar pengar, resurser och människoliv för samhället med allt fler som lever med psykisk ohälsa. 

För att vi ska kunna leva i en hälsofrämjande och inkluderande framtid på Gotland så behöver vi ett konsekvenstänk/metaperspektiv i högre utsträckning. Hos individen i allmänhet men på samhällsnivån i synnerhet.