Utbilda framtidens kockar nu

Restaurang2017-05-29 17:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som gotlänningar har vi förmånen att ha tillgång till ett stort och varierat utbud av bra restauranger. De bidrar till den attraktiva miljö som gör att många trivs här på Gotland. Öns restauranger är dock inte bara en trivselfaktor utan också en viktig aktör i det gotländska näringslivet.

Det är inte svårt att inse vilken betydelse standarden på öns näringsställen har för besöksnäringen. Ett brett utbud med hög kvalité påverkar besökarnas upplevelse positivt och leder till ett ökat intresse för Gotland.

De gröna näringarna drar också nytta av öns restauranger i deras egenskap av ”skyltfönster” för lokala produkter. På Gotland finns ett antal restauranger med ett nationellt mycket gott anseende. Flertalet av dem profilerar sig genom att använda och lyfta fram lokala råvaror. Deras kundkrets innefattar inte sällan trendsättare från andra delar av landet. Betydelsen av detta för det gotländska varumärket får inte underskattas.

Intresset för god mat är i dag stort och det råder nationellt stor brist på kvalificerad kökspersonal. Det leder till att öns näringsställen nu har påtagliga svårigheter att rekrytera den personal som krävs för att kunna upprätthålla nödvändig kvalité.

På gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram utbildar man kockar, konditorer, bagare och servicepersonal. Just de yrkeskategorier som det nu finns ett så stort behov av. Utbildningen i Visby har ett mycket gott rykte och den som är intresserad kan inte undgå att notera de framgångar som eleverna uppnår.

Gymnasieskolan har precis som all annan offentlig verksamhet krav på sig att hushålla med tillgängliga resurser i form av lärare och lokaler. Man arbetar därför med fasta delningstal för klassernas storlek. En helklass består av 32 elever vilket betyder att utbildningarna kan ha 16, 32, 48 eller 64 platser. I dag har Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Visby 16 utbildningsplatser samtidigt som ett tiotal förstahandssökande inte kan beredas plats eftersom man inte når upp till nästa nivå, 32 platser. Mot ovanstående bakgrund framstår detta som olyckligt.

Genom åren har man här på Gotland med hjälp av regionala och statliga medel kontinuerligt gjort satsningar som syftat till att bygga ”Matlandet Gotland”. Det är logiskt och önskvärt att följa upp dessa strävanden med en helhjärtad satsning på den utbildning som har goda möjligheter att förse ön med viktig kompetens.

Uppsala Universitet har som mål att öka antalet studenter på Campus i Visby. Örebro Universitet driver med framgång Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. Om viljan finns borde det finnas utomordentligt goda förutsättningar att i samverkan mellan regionen och Campus Gotland skapa ett paket av bra och attraktiva utbildningar på gymnasie- och högskolenivå.