Avvisa utmaning av röntgen och labb

Röntgen2020-04-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk sjukvård är nu under hård press, vi är just nu i en situation de flesta av oss inte kunnat förutse. Brister beroende på nedmonterad nationell krisberedskap, marknadslösningar och underfinansiering blir tydliga. Vården måste nu fokusera på det akuta, sätta människors behov i centrum. Tids nog kan lärdomar dras och förändringar beslutas för framtiden. 

På dagordningen för nästa möte med hälso- och sjukvårdsnämnden finns nu en ”utmaning” från ett företag att ta över labb- och röntgenverksamheten på Gotland. 

Labb och röntgen är inte vilken verksamhet som helst. Det är själva hjärtat i sjukvården på Gotland. Fallerar den innebär det dramatiska konsekvenser för gotlänningarnas sjukvård. 

Provtagning, analys och röntgen är själva grunden i sjukvården. Nästan oavsett vad en patient söker vård för krävs någon form av provtagning eller röntgen. På Gotland finns därtill endast ett laboratorium och en röntgenavdelning. Ingen annan region har frånhänt sig hela sin motsvarande verksamhet till privata företag. Inte ens Region Stockholm.

Vi rödgröna partier är motståndare till att privatisera dessa verksamheter. Vi delar förvaltningens syn att  ”Konkurrensutsättning av laboratorier, blodcentral och röntgen innebär väsentligt större utmaningar och risker än hittills genomförda projekt för vårdflöden och patientsäkerhet samt för Gotlands förmåga i ansträngda lägen” (Citat tjänsteskrivelse).

Vi anser det mycket olämpligt att i rådande läge sätta förvaltningen i arbete med konkurrensutsättning av labb och röntgen. Vi anser också att det för denna fråga är viktigt att göra egna och ta del av andra regioners erfarenheter från den pågående coronakrisen och behovet av en god beredskap i landets regioner. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden bör därför avvisa utmaningen eller åtminstone skjuta upp ärendet till tid för arbetet finns  och erfarenheter från coronakrisen har dragits. Nu behöver vården och nuvarande ansträngda situation vara i centrum.