Vid årsskiftet har det gått två år sedan regeringen försämrade rot-avdraget. I dag ser vi effekterna – svartjobben ökar. Det är bekymmersamt för hela samhällsbygget och en majoritet av väljarna kräver en återställning.
När regeringen för två år sedan försämrade ROT-avdraget, från 50 till 30 procent av arbetskostnaden, minskade marginalerna för alla som vill renovera eller bygga om. Sänkningen gjordes trots att ROT-avdraget uppnådde sitt syfte – att motverka svartjobb.
Intresset för renovering och inredning fortsätter att vara stort, inte minst hos låg- och medelinkomsttagare. Men den centrala frågan är ändå vad en renovering eller tillbyggnad kostar. ROT-avdraget har gjort drömmar möjliga för många som önskat sig ett nytt kök eller ett nymålat vardagsrum. Reformen har också ett brett folkligt stöd runt om i landet.
I Småland, på Öland och Gotland tycker hela 95 procent av de tillfrågade att ROT-avdraget är bra, enligt en helt ny undersökning gjord av Kantar Sifo. 8 av 10 i regionen tror att viljan att köpa svart arbetskraft skulle minska om ROT-avdraget återställs till 50 procent av arbetskostnaden. 7 av 10 tror att fler privatpersoner kommer att köpa vita hantverkstjänster om ROT-avdraget återställs. Undersökningen visar också att 6,5 av 10 tycker att ROT-avdraget ska återställas till 50 procent av arbetskostnaden.
Resultatet är inte oväntat. Alla har något att vinna på reformen. Kostnaden för privatpersonen blir mindre. Den sunda konkurrensen ökar när oseriösa företagare i branschen trängs bort och hantverkarna som utför vita jobb får pension, avtalsenlig lön och en säkrare arbetsmiljö.
Mer oväntat är att regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) inte tycks inse att ROT-avdraget, innan sänkningen, motverkade fusk och svartarbete – samtidigt som den skapade fler nya jobb. Bara i måleribranschen skapades på kort tid drygt 2 000 nya, vita jobb. Varje extra arbetstillfälle är angeläget när vi står inför utmaningen att etablera unga och nyanlända på arbetsmarknaden.
Fortsätter svartarbetet att öka förlorar vi skatteintäkter till vård, skola och omsorg, vilket påverkar hela samhällsbygget. Så när regeringen avstår ett verktyg mot svartjobb, som visat sig fungera mycket väl, vill vi inom branschen veta vad finansministern tänker sig i stället? Nyfikenheten är stor.
Det är inte rimligt att fördärva en reform, som både är uppskattad hos allmänheten och fungerar, utan att kunna visa på ett lika bra alternativ. Därför behöver Magdalena Andersson återställa ROT-avdraget!