LRF och Mellanskog på Gotland önskar att länsstyrelsen förklarar varför deras siffror över skyddad skog skiljer sig från länsstyrelsens. Det är bra att frågan ställs och att begreppen reds ut.
Det länsstyrelsen menar med skyddad skog är den skog som bidrar till etappmålet om skydd av landområden, sötvattensområden och marina områden, en del av riksdagens miljömål. Etappmålet säger att det formella skyddet av skog ska öka med 150 000 hektar från år 2012 till år 2020 och att skogsbrukets frivilliga avsättningar ska öka med 200 000 hektar under samma period. Det är alltså ett delat ansvar hos myndigheter och skogsnäringen att nå målet.
I formellt skydd ingår nationalpark, naturreservat, biotopskydd och naturvårdsavtal. Dessa skyddsformer har bestämmelser som ger ett bestående skydd för skogen. Även skog med höga naturvärden i ett Natura 2000-område kan ingå, då Sverige har en skyldighet att bevara dessa naturvärden.
Skog som skogsägare på Gotland avsätter frivilligt till naturvård utgör den andra viktiga delen i etappmålet. Det finns idag ingen sammanställning över frivilliga avsättningar på Gotland. Om alla frivilliga avsättningar var kända skulle det bidra till en mer ändamålsenlig uppföljning av etappmålet för skydd av skog.
Övriga skyddsformer som LRF och Mellanskog nämner ger inte skogen ett formellt skydd. De bidrar därför inte till etappmålet och är inte med i länsstyrelsens siffror. Detta är det främsta skälet till skillnaden mellan siffrorna över skyddad skog.
Naturvårdsverket har nyligen gjort bedömningen att regeringens och riksdagens miljömål vad gäller skydd av skog inte kommer nås till år 2020. Det är därför angeläget att fortsätta arbetet med att skydda skog i alla län, något regeringen har gett länsstyrelserna ett tydligt uppdrag att göra.
En viktig fråga som LRF och Mellanskog inte ställer är varför vi ska skydda skog? Självklart blir restriktioner i skogsbruket en känslig fråga om vi inte vet vad de nyttar till. Att skydda natur och bevara biologisk mångfald anses av världens länder vara angeläget och akut. Men varför? Länsstyrelsen har tagit fram en rapport, ”Så arbetar vi med skydd av natur”, som bland annat svarar på dessa viktiga frågor. Vi diskuterar dem gärna vidare med LRF och Mellanskog och med alla skogsägare som undrar samma sak. Förhoppningsvis kan vi då gå vidare i bättre samförstånd om hur vi värnar skogens alla värden.