Det är roligt att skogen berör mycket och att vi fått två svar på vår insändare från den 20:e februari. Länsstyrelsen hänvisar oklarheten i andelen skyddad skog till etappmålet om skydd av landområden, sötvattensområden och marina områden, men detta kan väl inte vara anledningen till varför länsstyrelsen själva har uppgett olika siffror mellan 5-12 procent i frågan och det ger inte svar på hur Länsstyrelsen räknar.
Etappmålet är att 20 procent av land och sötvattensområden och 10 procent marina områden ska vara skyddade, i detta ska den friviliga avsättningen ingå. Vi försöker lyfta fram att vi på Gotland nu har uppnått dessa mål och vi behöver ändra fokus i denna fråga. Mer fokus borde läggas på ett aktivt och hållbart brukande – och på skogens klimatnytta.
Vi håller med ”Hitflyttad fastlänning”, som i sitt svar skriver att vi ska ha en skog och miljö som vi kan njuta av och bruka för alla generationer. Klimatet är en ödesfråga. Om vi ska klara våra klimatmål framåt så behöver vi utnyttja de förnyelsebara resurser som skogen kan förse oss med, samtidigt som vi brukar skogen på ett klimatsmart sätt.
Växande skog lagrar koldioxid. I dag tar skogen upp 83 procent av Sveriges koldioxidutsläpp inom landet. Vår skog är fantastisk, den gör stor nytta när den växer, men den gör ännu mer nytta när den lagrar in koldioxid i träprodukter som möbler eller hus. Allra störst nytta gör den när den byter ut fossila produkter som plast, betong eller diesel.
Om man menar allvar med ambitionen att möta klimatförändringarna så behöver vi flytta fokus från skydd av skog till ett hållbart brukande. På lång sikt är det även avgörande för den biologiska mångfalden, som hotas kraftigt av stigande globala temperaturer.
Vi är stolta över det miljöarbete vi bedriver och vi ser tydliga tecken på att det fungerar. Vi får mer död ved i skogen, det är viktigt för fåglar och insekter. Vi får mer gammal skog, mer lövskog, fler fåglar i skogen. Och det växer hela tiden mer skog i Sverige. För varje träd vi avverkar planteras två nya. Framförallt är vi stolta över den klimatinsats som våra skogar gör, träden runt om oss är ett av de viktigaste svaren på en av våra största utmaningar, men för att vi ska lyckas krävs ett långsiktigt hållbart, och aktivt, skogsbruk.