Alla på Gotland ska inte behöva smittas av corona

Friska smittbärare innebär att vi alla kan vara smittbärare utan att veta om det.

"Friska smittbärare innebär att vi alla kan vara smittbärare utan att veta om det. Varje människa du möter kan bära på viruset och smitta dig. "

"Friska smittbärare innebär att vi alla kan vara smittbärare utan att veta om det. Varje människa du möter kan bära på viruset och smitta dig. "

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT

Smittsam sjukdom2020-05-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som malariamyggan kan sprida dödlig sjukdom utan att själv vara sjuk har också friska coronasmittade människor visat sig kunna göra det, mest unga, som kan vara smittade utan symptom. 

Sveriges strategi hittills har varit att bromsa smittspridningen med allmänna rekommendationer som att tvätta händerna, hålla social distans, och vara hemma om man är sjuk. 

Men detta räcker inte då ju de som känner sig friska också kan sprida smittan. På så vis kan smittan ha kommit in i äldrevården med hög dödlighet som följd. Om personal i äldrevården från början använt munskydd och visir kanske detta kunde ha lindrats. 

Friska smittbärare innebär att vi alla kan vara smittbärare utan att veta om det. Varje människa du möter kan bära på viruset och smitta dig. Därför är sträng social distansering så viktigt. 

Men med detta slarvas det rejält, åtminstone i Stockholm. Den i början av pandemin så viktiga regeln om två meters avstånd verkar inte fungera längre, särskilt bland de yngre, där de flesta friska smittbärarna återfinns. Så träffar en frisk smittad ung person en äldre ur riskgruppen, till exempel i kollektivtrafiken och riskerar då att föra över virus som kan spridas vidare och döda.

En mera kraftfull och tvingande rekommendation om social distansering behöver inskärpas och inte minst följas upp. Det gäller livet. Dödstalen i Sverige är så höga att varje dags dödstal kunde föranleda en nationell sorgemanifestation, inte bara som nu, en siffra i en torr statistisk redogörelse. Vi får inte vänja oss.

Som tillhörande en riskgrupp är jag självklart kritisk till Folkhälsomyndighetens bedömning att vi alla måste smittas innan viruset är borta. Kanske denna lite uppgivna inställning ligger bakom Sveriges milda restriktioner och höga dödstal. Av etiska och mänskliga skäl måste vi hindra smittspridning så mycket vi kan med alla medel för att minska dödligheten i väntan på antivirala läkemedel och vaccin.

Jag tycker att Folkhälsomyndigheten agerat långsamt och otydligt, och varit återhållsam med åtgärder mot smittspridningen. Vi har nu lärt oss hur farligt viruset är även för unga. Dags att säga ja till ökad provtagning och digital smittspårning, isolera de smittade, obligatoriska munskydd på publika platser inomhus samt ökad kontroll av framför allt den fysiska distanseringens efterlevnad. Jag tror inte alla på Gotland behöver smittas om man följer dessa råd.