Landsbygden blir allt viktigare i klimatarbetet. Det kommer att vara lättare att leva klimatsmart på landsbygden än i städerna.
– Vi kommer inte att se landsbygden som en överbliven rest från jordbrukarsamhället. Vi kommer att förstå att det är de kvalitéerna som skapar liv på jorden, säger Erik Westholm, professor vid institutionen för Stad och Land på SLU som också ingår i det vetenskapliga råd som är bollplank till regeringen i klimatfrågorna.
Den investeringsboomen som kommer med klimatomställningen kommer påverka våra landsbygder positivt då det står klart att de kommer behöva leverera mer tjänster till Sverige och övriga världen. Lantbruket ses som en vinnare och en stor del av lösningen av hela det fossilfria samhället förklarar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Solkraften på Gotland har fått ett stort uppsving som bidrar till ovan nämnda ekvation.
Häromdagen meddelade dock Geab att man sätter stopp för nya anläggningar att anslutas till nätet. Med tanke på vad forskarna och landsbygdsdebattörerna framhåller avseende klimatfrågan är det svårt att förstå hur Geab kan stänga möjligheterna för Gotlands landsbygd att investera i solceller och leverera överskottet till nätet. Man säger att det nu är upp till politiken att agera.
Detta är både en regional och en nationell fråga. Hur ska hela Sverige kunna få lika förutsättningar att bli mer klimatsmarta när Geab slår undan benen på många goda initiativ. Vi anser att Geab har ett ansvar för att bidra till en fortsatt god utveckling på Gotland i kraft av sitt monopol. Vi behöver en tredje kabel för att säkra vår elförsörjning OCH för att kunna bygga ut den småskaliga elproduktionen.