Språket är nyckeln till det svenska samhället, som jobb, utbildning och delaktighet. Men det kan vara en komplicerad process att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder, men med språkutbildning och praktik i vardagen blir det lättare att ta till sig det svenska språket.
Sverigedemokraterna skriver i sin insändare om språkförbistringar inom äldreomsorgen och hänvisar till en rapport som fackförbundet Kommunal har tagit fram. Men de berättar inte om de åtgärder och förslag som rapporten lyfter fram. Det är oseriöst.
Kommunal föreslår bland annat att det behövs en statlig satsning på SFI och Komvux som svarar mot behoven som finns på arbetsmarknaden och behoven hos den enskilda arbetstagaren. Men även på ökade resurser till äldreomsorgen.
De skriver också att det är arbetsgivarnas ansvar att skapa rätt förutsättningar för språkutvecklande arbetsplatser. De som har otillräckliga språkkunskaper ska inte arbeta självständigt, utan få handledning och utbildning i svenska.
Sverigedemokraterna pekar istället på den enskilda arbetstagarens ansvar att tackla alla utmaningar inom äldreomsorgen, men det är arbetsgivarens ansvar.
Vi socialdemokrater tillför mer resurser till välfärden, genom att skjuta till 20 miljarder kronor till kommuner och regioner under 2020. Det är ett viktigt tillskott. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över hur ett kvalitetslyft kan göras inom SFI-utbildningen.
SFI är en mycket viktig del av svensk integrationspolitik. Och det är viktigt att lyfta fram alla fina insatser som göra i äldreomsorgen av personal som har svenska som andra språk och är ett mycket viktigt tillskott inom äldreomsorgen.
Integration uppnås med politiska styrmedel. Att peka på personalen som ansvarig för problemen inom äldreomsorgen är inte lösningen. För en bättre äldreomsorg behöver vi tillsätta mer resurser, anställa fler och se till att SFI- och vårdutbildningarna är kvalitativa och håller måttet.