Greta är Barnkonventionen i praktiken

Strejk2019-09-27 10:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Greta Thunbergs kamp för klimatet är helt unikt. Ja, det vet vi alla vid det här laget. Från en ensam 15-årig tjej som strejkade utanför Riksdagshuset i Stockholm för ett drygt år sedan till en rörelse över hel världen, alla kontinenter, där miljoner unga kräver åtgärder för att rädda klimatet. Barn och unga som inser att man måste ta saken i egna händer för att rädda sin framtid. Det är som att världens unga gått och väntat på startskottet. 

Greta Thunberg framhåller ständigt att ta del av vetenskapens tydliga rapporter om klimatkrisen. En styrka i hennes aktion. Det handlar inte om tyckande utan om fakta. Att utgå från fakta för att rädda planeten.

Men det som inte kommit fram i rapporteringen är att Gretas initiativ och aktion är en tillämpning av FN:s barnkonvention i praktiken. Enligt Barnkonventionen skall barn, alla barn, tillförsäkras rätten att fritt uttrycka sina åsikter i frågor som rör dem och att deras åsikter skall tillmätas betydelse (Artikel 12). Att barn skall få komma till tals, bli respekterade och bli lyssnade till. Likaså att barn, alla barn, har rätt till liv, överlevnad och utveckling (Artikel 6). Lägg därtill Artikel 3 att barnets bästa alltid skall komma i främsta rummet.

Konventionen har alla världens länder helt ställt sig bakom (utom USA!). Nästa steg är att göra Barnkonventionen till ett lands lag. Så har skett i många länder, men ännu inte i Sverige. Dock har Regeringen utlovat att lagen kommer. Det får vi väl tro.

Nog är det märkligt att beslutande församlingar på alla nivåer i vår värld inte tar med barn och unga i sitt beslutsfattande. Barn med sina friska åsikter. För det är ju om deras framtid man idag tar beslut, men får inte var med för att uttrycka sin åsikt. Greta har nu visat vägen.

När tar Region Gotland initiativ att släppa fram barn och unga till hjälp i beslutsfattande när framtiden formas? I mitten av 90-talet bildades, på initiativ av Rädda Barnen, runt om i Sverige ungdomsfullmäktige där ungdomar diskuterade framtidsfrågor i sin kommun och gav synpunkter på relevanta ärenden som skulle upp i kommunens fullmäktigeförsamling. På Gotland fanns en sådan gruppering under några år, men ebbade tyvärr ut. Dags igen att finna former för att ta barn och unga på allvar.

Må Gretas rörelse kunna fortsätta växa så att beslutsfattare inte längre kan värja sig. Att också vi alla rycks med i ett vardagligt praktiskt miljötänk.

Greta och alla hennes kompisar visar vägen mot framtiden.