Försvarsmaktens återkomst till Gotland är något som bemötts med övervägande positiva reaktioner från det gotländska samhället. Så är även fallet ifrån gotländska lantbruket, där det inte minst historiskt finns ett starkt engagemang för försvaret, hemvärnet och beredskapsfrågorna. Försvarets intresse för etablering och utveckling är positivt för det gotländska näringslivet. Detta ger bättre förutsättningar för inte minst Gotlands två styrkeområden, de gröna näringarna och besöksnäringen.
De areella näringarna har stor betydelse för det gotländska samhället. Av Gotlands cirka 27 000 förvärvsarbetande personer är runt 3 500 sysselsatta i de omkring 1 400 lantbruksföretagen (2016) och primärproduktionen omsätter över en miljard kronor årligen. Trots Gotlands relativa litenhet står ön för en relativt sett stor del av primärproduktionen inom flera områden. Inom förädlingsledet har Gotland flera framgångsrika förädlingsföretag och det finns potential för både dessa och nya företag att utvecklas vidare.
De tio största livsmedelsföretagen på Gotland omsätter 1,5 miljarder kronor Areella näringar sysselsätter även ett stort antal företag inom andra branscher, vilket gör att en nedgång skulle kunna bidra till stora effekter för det gotländska samhället. Vi som företrädare för de areella näringarna ser en oro att Försvarsmakten stoppar nybyggnation i intilliggande socknar runt Tofta skjutfält. Detta påverkar naturligtvis gårdarnas framtid då generationsskiften inte kan genomföras och utan en ny bonde då blir det inte heller någon som producerar gotländska livsmedel.
I arbetet med Totalförsvaret har LRF Gotland deltagit och deltar när det gäller kunskap om livsmedel och energi och vi gör det för att frågan är viktig för samhället och att våra medlemmar sitter inne med stor kompetens, produktionsresurser och har lösningar i en krissituation. Därför måste planerade generationsskiften kunna genomföras och att syskon och den äldre generationen kunna kompenseras genom att stycka av tomter från gården och bygga sitt framtida boende.
Att socknarna runt Tofta skjutfält hamnar i området där det inte tillåts att bygga nya hus är inte acceptabelt. Här är det människor som vill bo och verka för sin socken samt även inte anses bli störda av försvarsmaktens övningar. Det är de redan vana vid. Buller är ingen anledning att de inte vill bosätta sig i dessa områden.
LRF Gotland föreslår att Försvarsmakten initierar en dialog med oss företagare inom det gröna näringslivet så att vi, Försvarsmakten och Region Gotland tillsammans kan diskutera förslag på lösningar i ärendet. Vi uppmanar till skyndsam hantering och ser fram emot ett möte i närtid så ärendet kan få en lösning tillfredställande för samtliga inblandade.