Varför övning i tättbebyggt område?

Statsminister Stefan Löfven får följa med i en stridsvagn på Tofta skjutfält. Använd försvarsmedlen till barn, gamla och sjuka istället skriver signaturen "Husarrest".

Statsminister Stefan Löfven får följa med i en stridsvagn på Tofta skjutfält. Använd försvarsmedlen till barn, gamla och sjuka istället skriver signaturen "Husarrest".

Foto: Anders Wiklund/TT

Tofta2018-06-25 13:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jaha, då var det dags igen då, solig, ljuvlig sommardag i juni. Och militären ”övar” för fullt. Jasplanen och en militärhelikopter dundrar runt över Västerhejde med omnejd. (klockan är nu 13.00 och de fortsätter duktigt.) Under lunchpromenaden med hunden så passade militären på att dundra av en stor kanon på skjutfältet också. Hunden kissade ned sig av skräck.

Västerhejde socken växer fort, många bygger och vill bo här. Det är nära till stan, det finns skola och förskola och så vidare, men framförallt en fantastisk natur och nära till havet. Hur tänkte de styrande som godkände militärer på Tofta skjutfält igen? Skjutfältet var de åren militären inte var där ett helt fantastiskt rekreationsområde med underbar natur och ett stort djurliv. Folk motionerade, rastade hundar, red och plockade svamp och bär där.

Nu har det varit några insändare på senaste tiden mot flygövningarna och skjutandet. Äntligen börjar några reagera, tack! Sverige kämpar med begränsade resurser i sjukvård, barnomsorg, skola, integration. Vi får inte vara sjuka mer än i 180 dagar, sedan ska vi vara friska och om inte så är det bara att jobba ändå, gå till socialen eller varför inte bara gå och försvinna. Och allt detta bara för att pengar fattas, men till detta militärvansinne så är det bara ”swish” så var stålarna framme. Ska verkligen våra pengar gå till detta vansinne.

Varför är det alltid övning när det är fint väder och aldrig på vintern? Och varför i hela helsike ska det övas när fåglar häckar och djuren får ungar? När det dundrade på som mest idag så flydde sjöfåglarna i vild panik iväg över havet. Är nu den gamla beprövade rysskräcken avdammad igen så skicka militären långt upp i Norrland, där är det folktomt och framförallt nära till Ryssland. Nä, stryp slukhålet och använd pengarna till barn, gamla och sjuka istället.

Som jag frågat en gång tidigare, när blev det tillåtet med militärt övningsområde i tätbebyggt område?