Enligt forskning ökar de skadliga halterna i luften drastiskt, detta på grund av dubbdäck. I Sverige har flera myndigheter sett sambanden mellan allvarliga sjukdomar och dubbdäck.
I Sverige får du köra med dubbdäck från och med 1 oktober till 15 april. Dock är det förbjudet att använda dubbar på vissa gator i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Jämför man med andra europeiska länder så finns det kraftiga begränsningar för dubbdäck. I Tyskland, Polen och Nederländerna råder det totalförbud mot dubbdäck.
Är luften verkligen bättre i dessa länder?
Enligt en rapport från the Guardian kan man se att exempelvis Tyskland och Polen har mer än 50 procent sämre luft. Även EEA (European Environment Agency) visar att Sverige ligger bättre än de flesta EU länder.
Att dubbdäck är säkrare än friktionsdäck råder det inga tvivel om. Man måste vara en idiot om man tror att odubbade vinterdäck är säkrare, flera däcktester visar fördelarna med dubbar. Trafikverkets studie visar att andelen dödsfall minskas med 42 procent om man använder dubbdäck under vinterväglag.
Visst påverkar dubbarna luften och andelen dödsfall, men hur många liv har inte dubbdäcken räddat?
Det finns tyvärr en hel del självutnämnda experter som påstår att dubbdäck inte ökar trafiksäkerheten. Deras argument är oftast väldigt dåliga. Jag tror starkt att dubbdäck räddar fler.
Det är väldigt tragiskt och synd att det finns människor som fortfarande tror att dubbfria vinterdäck är säkrare.
Under 2016 frågade ABS Wheels Sveriges riksdagsledamöter om vad för typ av vinterdäck de väljer. Majoritetens svar var dubbdäck.
Även Trafikverkets senaste undersökning visar att majoriteten av Sveriges bilägare använder dubbdäck under vintertid.
Det måste finnas en anledning till att majoriteten väljer dubbar?