Stora delar av den gotländska skolan har gått över till distans- och fjärrundervisning. Många barn, elever och studenter studerar hemifrån, och det kan bli fler.
Till alla elever, föräldrar, lärare, skolledare och skolhuvudmän på Gotland som blir berörda vill den svenska edtechbranschen därför säga två saker.
Det första: Digital undervisning i stor skala är möjligt – vi kommer att klara det.
Det andra: Vi som arbetar med att leverera de tekniska lösningar som behövs för att bedriva digital undervisning runt om i Sverige kommer göra allt vi kan för att det ska fungera så bra som möjligt.
Samtidigt behöver vi ha beredskap för att de kommande veckorna inte kommer att bli enkla.
Att så många på samma gång går över till distans- och fjärrundervisning ställer stora krav på rätt tekniska förutsättningar för lärare, elever och skolor.
Eleverna behöver en tillräcklig och driftsäker bredbandsuppkoppling hemma, och de behöver veta hur olika programvaror ska användas. Lärarna behöver stöd i hur de bäst bedriver undervisningen. De gotländska skolorna behöver få tid på sig att sätta upp de rutiner de behöver för att organisera för hemundervisning – analog som digital.
Det kommer också uppstå stora utmaningar för oss som leverantörer, och för den tekniska kapaciteten i våra produkter och tjänster.
Medlemsföretagen i Swedish Edtech Industry har beredskap, och har i flera veckor arbetat med en rad åtgärder för att underlätta skolsystemets omställning:
– Förstärkt supportkapacitet och utökad teknisk kapacitet, till exempel kraftfullare servrar.
– Många medlemsföretag erbjuder sina digitala tjänster kostnadsfritt terminen ut och arbetar hårt för att hjälpa och installera alla nya användare.
– Produktion av filmer, guider och instruktioner som ett stöd för lärare som ska undervisa online.
Om vi har tålamod och tillit till varandra, och förståelse för att detta är en extraordinär situation, så kan svensk skola gå stärkt ur den här krisen.