Gotlands skola underfinansierad

Undervisning och lärande2019-11-12 15:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Gotland ska  alla barn och unga  klara målen i grundskolan!

Så skulle det kunna stå i översynen av framtida skolorganisation  men i stället vill man skriva att: "skolan ska ha en kostnadsbild  som närmar sig referenskostnader i kostnadsutjämningssystemet med  bibehållen kvalitetsnivå".

Uttrycket bibehållen kvalitetsnivå kan bara tydas som att man även fortsättningsvis accepterar  att vi har ett antal ungdomar, betydligt fler pojkar än flickor idag som inte  ens är behöriga  till gymnasiets yrkesprogram i en tid när det blir allt svårare att hitta försörjning om du ej har gymnasiekompetens.

Referenskostnader är ett antal jämförelser siffror i databasen (kolada) där man jämfört kostnader med andra kommuner.

Gotland låter sig inte utan vidare jämföras vi kan inte samordna personalresurser eller kommunikationer med en grannkommun. Vi är ett geografiskt stort avgränsat område. Vi måste ha de resurser vi behöver här.

En parameter som inte finns med i kolada när man hänvisar till referenskostnader är kostnaden för anpassningar i skolan när det gäller barn med neuropsykiatriska diagnoser. Gotland ligger  som bekant sedan flera år tillbaks bland de högsta i landet när det gäller förskrivning av läkemedel för dessa diagnoser. Det behöver inte vara något stort problem för dessa barn om man anpassar miljön och undervisningen, men det är en avgörande åtgärd för att skoltiden ska bli bra.

Man behöver inte ha någon diagnos för att ha det tufft och behöva extra stöd i skolan. Skolförvaltningen skriver i konsekvensbeskrivning att  "antal elever som har stora behov av stöd ökar."

Ett område som vi måste värna extra är förskolan med de minsta barnen.  Vi har generellt  en mycket bra verksamhet idag. Staten har gett  extra statsbidrag för minskade barngrupper och det är inte utan orsak. Nu måste dessa värnas. De första åren är en ömtålig tid med stort behov av trygghet  och bekräftelse. 

Kortsiktigt blir allt detta en högre kostnad  men tänk om vi skulle räkna lite på vinsten i stället!   Att göra en konsekvensbeskrivningar som täcker de närmaste 10 åren.