Satsa på unga i utanförskap

Ung och sysslolös. En dålig start.

Ung och sysslolös. En dålig start.

Foto: Mats Andersson / TT

Utanförskap2017-02-15 13:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att Sverige går bra riskerar vissa grupper och delar av landet att permanent halka efter i samhällsutvecklingen. Framförallt unga och utlandsfödda har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. 90 000 unga i Sverige varken arbetar, studerar eller deltar i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

På Gotland är 8,9 procent av ungdomarna mellan 16-24 år sysslolösa, där utrikesfödda män har svårast att komma i arbete (15,2 procent). Det är högre än rikssnittet, som ligger på 14 procent för samma målgrupp.

De här ungdomarna stängs ute av höga trösklar till arbetsmarknaden och ett utbildningssystem som inte är tillräckligt anpassat efter vare sig individen eller näringslivets behov. Det är den svenska modellens baksida.

Det som behövs är en aktiv politik för att gynna mindre företag, sänka trösklarna in till arbetsmarknaden och se till att utbildning leder till jobb. För att komma tillrätta med problemen krävs omfattande reformer och liberaliseringar av arbetsmarknaden och utbildningen, men vissa saker borde kunna göras relativt snabbt:

• Inför ingångsföretag, en företagsform för enmansföretag som innefattar platt skatt och ett minimum av regler.

• Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen och inför en jobbpeng.

• Inför ett ingångsavdrag, där arbetsgivaravgiften under två år tas bort på de första 16 000 kronorna på månadslönen för de som inte haft ett jobb tidigare.

• Underlätta för fler enkla jobb till en lägre ingångslön.

• Stryk turordningsreglerna i LAS.

• Inför läroplikt och öka skolans kontakter med näringslivet

• Ge alla medborgare en F-skattsedel och sänk kapitalkravet för att starta aktiebolag.

Att ge de som står långt ifrån arbetsmarknaden bättre möjligheter att ta sig in är en av de mest kraftfulla sakerna vi kan göra för att långsiktigt stärka samhället. Vi kommer att behöva varenda arbetande person vi kan hitta för att klara välfärden och pensionerna. Men det är också en fråga om vilket samhälle vi vill ha; vill vi att människor ska lämnas utanför, eller vill vi att så många som möjligt ska få chansen att förverkliga sina drömmar? För oss som unga centerpartister är svaret självklart. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna.